Annons
X
Annons
X

Euphorijaaaa! - Loreen vann i Baku

13 års väntan är över. Den svenska favoriten höll för trycket och segrade i Baku. Loreen står för den femte blågula segern i schlager-EM med sin ”Euphoria” och tar nu tävlingen hem till Sverige.

Av Spektra, TT
(uppdaterad)

”Up-up-up-up-up-uuh-up”. Så låter det när en svensk schlagerfavorit triumferar. Strax efter klockan tre på morgonen, lokal tid, exploderade den svenska schlagerdelegationen i Baku. Av glädje.

– Det känns helt overkligt. Jag är så himla glad, säger Loreen till SVT efter segern.

Efter två veckor i Azerbajdzjan som inte bara handlat om musik utan även fått Europa att rikta fokus mot människorättsfrågorna i det annars lite bortglömda landet. Och där hon själv drogs in i en mindre diplomatiskt kris efter att ha besökt ett par människorättsorganisationer stod hon där som en överlägsen vinnare.

Annons
X

Loreen vände sig till tittarna och sa direkt in i kameran.

– Sverige, tack för att ni tror på mig och tack för att ni finns. Jag älskar er.

Det blev egentligen aldrig spännande. Serbien och Ryssland turades om att vara tvåa, men blev ganska snabb akterseglade.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Europa enades som sällan kring en enda favorit. Loreen fick hela 18 tolvor av de röstande länder. Bara Italien gav inte Sverige poäng.

  – Jag tror att de flesta ”connectar” med det för att de känner igen sig i det, om jag ska vara ärligt. Det handlar inte om mig, det handlar om oss. De flesta är tröta på attiraljer och vill kunna vara utan att tänka så mycket, säger hon till SVT.

  Svenskan fick 372 poäng och vann med hela 113 poäng före Ryssland och Serbien

  Loreens ”Euphoria” är skriven av Thomas G:son och Peter Boström.

  Därmed fullbordas en fantastisk comeback för 28-åriga Loreen, en artist som sedan hon kom fyra i ”Idol” 2004, varit borta från den stora scenerna tills i fjol då hon gjorde comeback i just Melodifestivalen med ”My hearts is refusing me”.

  Hur ska du fira i natt?

  – Ja, wow. Jag som inte är en partybrutta, men jag är väl så illa tvungen att parta, säger hon till SVT.

  Loreens seger markerar den femte svenska segern i tävlingen. Flest förstaplatser har Irland som vunnit schlager-EM sju gånger. Sverige ligger nu på delad andraplats tillsammans med Storbritannien, Luxemburg och Frankrike.

  Sveriges framgångar i tävlingen började 1974 då Abba vann en historisk seger i Brighton med schlagerklassikern ”Waterloo”. 1984 vann Herreys med ”Diggi-loo diggi-ley” och 1991 blev Carola Häggkvists ”Fångad av en stormvind” vinnarlåt.

  Senast Sverige vann schlager-EM var 1999 när Charlotte Perrelli (då Nilsson) vann med ”Take me to your heaven”.

  Den svenska segern är frukten av ett långt och målmedvetet arbete. 2002 gav SVT:s dåvarande nöjeschef Svante Stockselius en viss Christer Björkman uppdraget att modernisera den något dammiga Melodifestivalen. Christer Björkman är i dag Melodifestivalens producent och leder den svenska delegationen i Azerbajdzjan. SVT infördes deltävlingar, ett system som plockades upp i den europeiska tävlingen som sedan 2008 inleds med semifinaler.

  Björkman var helt överväldigad efter segern i Baku.

  – Jag är galet lycklig och stolt! Det här är varje kreatörs största dröm - att det man har skapat uppskattas av så många, säger han till TT Spektra.

  – Resan startade redan i juni förra året med låten, hitta den perfekta artisten, övertyga Loreen och sedan iscensätta numret.

  Christer Björkman har medvetet breddat Melodifestivalen och släppt in andra genrer än renodlad schlager. Arbetet med att tvätta bort tävlingens töntstämpel har tagit ett decennium och gått via ett par missräkningar i schlager-EM under den tiden, men har berett plats för artister som Eric Saade, trea i Düsseldorf förra året, och årets segrare Loreen.

  I och med Loreens seger står det klart att Sverige arrangerar nästa års schlager-EM. Finalen hålls den 18 maj och semifinalerna alltså den 14 och 16.

  Baku TT Spektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X