Annons
X
Annons
X

Euphorijaaaa! - Loreen vann i Baku

13 års väntan är över. Den svenska favoriten höll för trycket och segrade i Baku. Loreen står för den femte blågula vinsten i schlager-EM och tar nu tävlingen hem till Sverige.

Av Spektra, TT
(uppdaterad)

– Det känns helt fantastiskt, det är galet. Jag fattar ingenting, säger Loreen.

Stort glädjekaos utbröt efter Loreens förkrossande seger i schlager-EM. Mitt i känslostormen satt sångerskan - och fattade ingenting.

– Det kändes som att vara i ett vakuum. Tiden stod stilla, säger hon till TT Spektra.

Annons
X

Loreen förstod först inte hur stor ledning hon egentligen hade.

– För att vara helt ärlig så trodde jag att det bara var juryns poäng som lästes upp. Sen skulle folkets poäng komma. Men jag tror jag fattade det efter 40:e landet (av 42 som delade ut poäng).

TT Spektra: Vad sade ni till varandra i green room när du fattade att du skulle vinna?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Att det här är helt sjukt: ”det är helt sjukt, helt sjukt, helt sjukt, helt sjukt...”

  Men Christer Björkman, producent för Melodifestivalen och ledare för Sveriges delegation i Baku, begrep snabbt åt vilket håll det lutade.

  – Jag förstod det ganska tidigt för vi fick poäng från länder vi inte brukar få poäng av. Och när vi fick vår första tolva så tänkte jag att herregud, vi vinner det här.

  Loreens tid i Azerbajdzjan har inte bara handlat om musik utan även fått Europa att rikta fokus mot människorättsfrågor i landet. Sångerskan drogs in i en mindre diplomatiskt kris och efter att ha besökt ett par människorättsorganisationer kritiserades Loreen av en företrädare för den azeriska regeringen.

  Omröstningen blev egentligen aldrig spännande. Serbien och Ryssland turades om att vara tvåa, men blev snabb akterseglade. Loreen fick hela 18 tolvor av de röstande länder och krossade det tidigare rekordet. Italien var det enda land som inte gav Sverige några poäng och Loreen fick full pott från länder som England, Frankrike och Tyskland. Ett drömläge för en Europalansering.

  – Jag tänker inte så mycket på det. Jag är så himla glad att det är så många som fattar vad jag ville säga, säger hon.

  Loreens vinst markerar den femte svenska segern i tävlingen och den första sedan Charlotte Perrellis vinst 1999. Den svenska segern är frukten av ett långt och målmedvetet arbete. 2002 gav SVT:s dåvarande nöjeschef Svante Stockselius en viss Christer Björkman uppdraget att modernisera den något dammiga Melodifestivalen.

  Efter segern i Baku var Christer Björkman helt överväldigad.

  – Jag är galet lycklig och stolt! Det här är varje kreatörs största dröm - att det man har skapat uppskattas av så många, säger han.

  Statsminister Fredrik Reinfeldt var snabbt ute och gratulerade Loreen:

  ”Stort grattis Loreen! Vilken överlägsen seger. Den bästa låten och ett fantastiskt uppträdande. Nu ser vi fram mot nästa års final i Sverige!”, skriver statsministern i ett uttalande.

  I och med Loreens seger står det klart att Sverige arrangerar nästa års schlager-EM. Finalen hålls den 18 maj och semifinalerna alltså den 14 och 16.

  Baku TT Spektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X