EU väntar med USA-sanktioner

Under strecket
Publicerad
Annons

EU bör inte slå tillbaka med egna sanktioner mot USA:s höjda ståltullar - än. Den slutsatsen levererade EU-kommissionen på fredagen, efter nya amerikanska eftergifter. I stället hoppas EU på att USA ska bevilja fler undantag från de tullar president George W Bush införde i mars, i ett försök att skydda den vacklande amerikanska stålindustrin.
Sveriges handelsminister Leif Pagrotsky välkomnar kommissionens förslag.

– Nu kan vi vänta och se hur USA väljer att agera den närmaste månaden. Dollarraset och finansskandalerna i USA har förändrat bilden i grunden. Det vore inte ansvarsfullt att eskalera i detta känsliga läge för världsekonomin, skriver Pagrotsky i ett pressmeddelande.
Till och med torsdagen hade omkring 10 procent av de drabbade stålprodukterna från EU, värda omkring 2,3 miljarder kronor, undantagits från skyddstullarna på mellan 8 och 30 procent. De åtgärderna ansågs av EU som "helt otillräckliga".
Under natten till fredagen, då EU:s tidsfrist gick ut, beviljade den amerikanska regeringen
ytterligare undantag till ett värde motsvarande 600 miljoner kronor. Svenska Ovaco Steel, dotterbolag till SKF, är bland de företag som beviljades undantag. tt

Annons
Annons
Annons