Annons
X
Annons
X

EU välkomnar Netanyahus tal

Ett första steg framåt, men långtifrån tillräckligt.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: AP PHOTO

EU:s utrikesministrar är försiktigt positiva till att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu nu för första gången talar om en tvåstatslösning.

– Men vi tycker nog att det är rätt många betydelsefulla steg kvar att ta, sade Carl Bildt (M) efter EU:s utrikesministermöte i Luxemburg på måndagen.

Kvällen innan höll Netanyahu ett hett emotsett tal där han godkänner en palestinsk stat som del av en lösning på Mellanösternkonflikten.

Annons
X

– Han tog ordet stat i sin mun, även om det han sedan beskrev inte fullt ut kan betecknas som en stat, sade utrikesminister Bildt.

Bland annat krävde Netanyahu att en palestinsk stat ska vara demilitariserad, att Jerusalem är Israels odelade huvudstad och att palestinierna erkänner Israel som judisk stat.

Netanyahu lovade inte att helt stoppa byggverksamhet i de judiska bosättningarna, något som både EU och USA:s president Barack Obama kräver.

– Det var en alltför begränsad vision för att kunna ligga till grund för en fredsprocess, sade Bildt.

Tidigare i år har EU flera gånger ställt krav på Israel att öppna Gazas gränser för att göra tillvaron drägligare för människorna där.

– Snarare är det så att det numer är ökade restriktioner på tillträde till Gaza, sade Bildt.

USA:s lednings reaktion är i samma anda som Netanyahus tal - ett positivt tonfall, men med en hel del förbehåll.

– Netanyahuregeringen tog ett stort steg framåt i går i erkännandet av behovet av en tvåstatslösning, sade Obamas talesman Robert Gibbs till medier ombord presidentplanet Air Force One, men tillade om hoppet om fred:

– Jag tror att presidenten tycker att det är en lång väg att vandra, och många kringelikrokar innan vi når fram.

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman var också i Luxemburg. Bildt och hans kollegor kunde då framföra vad de förväntar sig av Israel. EU beslöt också att inte fördjupa samarbetsavtalen med Israel, som det var tänkt tidigare, utan låta uppgraderingen vänta.

Men EU-länderna ställer inte krav enbart på Israel. Fred kräver insatser från båda parter, betonade de. Det förutsätter att palestinierna slutar med raketattacker och stoppar vapensmuggling till Gaza.

EU ser Netanyahus tal som en positiv signal. Det innebär att det går att se någon sorts rörelse framåt, i stället för att fredsprocessen tar steg tillbaka.

Bildt välkomnar särskilt Obamas Mellanösternpolitik.

– Det innebär att det trots svårigheterna kan finnas visst hopp.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Foto: AP PHOTO Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X