Annons
X
Annons
X

”EU-valet avgörande för Piratpartiets tillväxt”

Piratpartiet finns i dag i 33 länder – och fortsätter att växa explosionsartat. Svenska Piratpartiets ledare Rickard Falkvinge tror att förklaringen ligger i medborgarnas intresse för ”informationsrevolutionen”. Marie Demker, professor i statskunskap, är av en annan åsikt.

– Framgångarna i EU-valet var avgörande för en latent tillväxt, säger hon till SvD.se.

Foto: .

I juni 2009, tre och ett halvt år efter att partimanifestet klottras ner på en servett, får Piratpartiet 7,1 procent i EU-valet och därmed ett mandat i Europaparlamentet.

Vi backar bandet ungefär fyra månader. EU:s Ipred-direktiv röstas igenom av riksdagen och träder i kraft den 1 april. Samma direktiv som tillsammans med The Pirate Bay-rättegången under våren resulterat i att det svenska moderpartiet på allvar börjat yngla av sig i övriga Europa – och hela världen.

– Jag tror bara att de behövde se att det här går att genomföra. Vi räknade kallt med att avknoppningen skulle komma efter en politisk framgång. Konflikten om kultur och kunskap eskalerar. Informationsrevolutionen pågår mitt framför ögonen på oss. Och det är en väldigt stor grupp medborgare som vill vara med om den, säger svenska Piratpartiets partiledare Rickard Falkvinge till SvD.se.

Annons
X

Partiets EU-parlamentariker Christian Engström säger till SvD.se:
– Det är kul. Eftersom det är en så viktig fråga är jag inte förvånad över det startas upp i andra länder. Att det uppstår spontant visar att vi är en gräsrotsrörelse.

Piratpartiet existerar i dag i 33 länder, varav sju är registrerade politiska partier. Tyska Piratpartiet,
Piratenpartei Deutschland, blev 2008 det andra piratpartiet att ställa upp i ett val. Partiet fick 0,3 procent av rösterna i tyska parlamentsvalet.

Det senaste piratpartiet att registreras var franska
Parti Pirate Français den 1 juni i år. Det senast bildade piratpartiet – som ännu inte registrerats politiskt – återfinns i Schweiz och går under namnet
Piratenpartei Schweiz. Partiet bildades av 150 personer efter ett möte i Zürich den 11 juli.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Marie Demker, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet, tror att framgångarna i EU-valet var avgörande för Piratpartiets tillväxt i världen i allmänhet och Europa i synnerhet.

  – Men det är flera händelser som spelar in här. Marknaden mobiliserar mot det fria internet och möjligheterna på nätet ökar samtidigt som jakten på illegala fildelare har intensifierats, säger hon till SvD.se.

  Hur mycket kan exempelvis Pirate Bay-rättegången ha bidragit till Piratpartiets avyngling?

  – Det var mobiliserande för Piratpartiets tillväxt. Att det faktiskt fanns en kraft som kunde samla motståndet var viktigt. Tack vare att den inträffade precis innan EU-valet och att det fanns ett parti som sa sig vara mobiliserande hjälpte rättegången Piratpartiet.

  Kommer intresset och stödet för Piratpartiet att fortsätta växa eller ebba ut?

  – Mellanalternativet: att det planar ut. Jag tror att det finns ett växttak även för Piratpartiet, i nuläget. Skulle man ställa upp i riksdagsvalet blir det en avsevärt mycket svårare kampanj än EU-valet och jag är inte alls säker på att det skulle vara lika lyckosamt. Piratpartiet har märkligt nog ett syfte att göra sig själva överflödiga. De önskar ju egentligen att de här frågorna ska tas upp av de andra partierna i stor utsträckning. Så det är avgörande vad de andra partierna gör. Frågorna är här för att stanna.

  Det håller inte Rickard Falkvinge med om.

  – Konflikten eskalerar ju bara. Det här kommer att växa i hela världen till dess att vi antingen har ett så repressivt informationssamhälle att man inte får ha egna åsikter eller att informationstekniken hamnar i medborgarnas händer, menar han.

  Piratpartiet svd.se Följ SvD.se om integritetsfrågor twitter.com
  Annons
  Annons
  X
  Foto: . Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X