EU-utvidgningen tillbaka på spåret

EU:s firande av Fredspriset i Oslo hade knappt lagt sig förrän det var dags för vardagsslit i Bryssel. Ett utrikesministermöte drog ut till sent i tisdags kväll, men slutade bra: EU-utvidgningen, inklusive dialogen med Turkiet, är tillbaka på spåret igen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Rubrikerna kring EU det senaste året har, med tanke på den ekonomiska krisen i Grekland och andra sydeuropeiska länder, knappast handlat om en utvidgning utan snarare om huruvida EU ska hålla för de tuffa påfrestningarna. Sverige, och inte minst utrikesminister Carl Bildt, driver dock på för att EU:s medlemskap ska fortsätta öka. Och Bildt var belåten trots att utrikesministermötet i tisdags kväll drog ut rejält på tiden:

– Vi tog små, men viktiga steg och för första gången på flera år hördes återigen positiva signaler när det gäller Turkiets ansökan. Det handlar om en attitydförändring hos Frankrike, men också på att många medlemsländer insett Turkiets ökade strategiska betydelse, säger Carl Bildt ombord på regeringsplanet från Bryssel till Kaukasien och en väntande tredagarsturné i Azerbajdzjan, Georgien och Armenien.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons