Annons
X
Annons
X

EU upprört över Spaniens underskott

Spanien måste till fullo följa stabilitetspakten och uppfylla sina budgetåtaganden. Det sade EU-kommissionens ekonomiske talesman Amadeu Altafaj vid en pressbriefing på måndagen. Han kommenterade den spanske premiärministern Mariano Rajoys uttalanden att Spanien kommer att ändra sitt budgetmål för underskottet i år till 5,8 procent från 4,4 procent.

Av Direkt
[object Object]
Från vänster: Spaniens ekonomiminister Luis de Guindos, regeringens talesperson och vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria och finansminister Cristobal Montoro. Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA/AP

– Budgetmålet är överenskommet med alla euroländer och institutioner. Alla medlemsländer måste respektera sina åtaganden under stabilitetspakten, sade han.

Han upprepade kommissionens ståndpunkt att man måste ha den fulla bilden av orsakerna till att fjolårets budgetunderskott blev 8,5 procent, klart över målet 6,0 procent. Kommissionen vill också se Spaniens budgetförslag för att göra en bedömning av innevarande år.

Amadeu Altafaj påminde om att alla EU-länder, inklusive Spanien, har enats om de strängare reglerna i stabilitetspakten. Så sent som vid EU-toppmötet i fredags, då Mariano Rajoy gjorde sitt uttalande, godkände han toppmötets slutsatser om att EU-länderna måste följa sina budgetåtaganden.

Annons
X

– Det här är en förtroendekris. Spanien har helt klart åtnjutit fördelarna av att nå sina budgetmål tidigare. Spanien var ett av länderna som riskerade att tvingas till nödlån, men sedan avtog marknadens tryck, sade Amadeu Altafaj.

– Kommissionär Olli Rehn begärde klargöranden redan vid eurogruppens möte i torsdags. Det är klart man undrar när vi först får höra i november att underskottet är lite över 6 procent. Sedan den 31 december får vi veta att avvikelsen är 2 procentenheter – alltså en betydande avvikelse, sade Amadeu Altafaj.

– Nu säger Spanien att avvikelsen är 2,5 procentenheter. Det är mycket allvarligt. Vi måste veta varför, om det är ett strukturellt underskott”, fortsatte han.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Euroländernas eftergift till Grekland i oktober ifjol är inte jämförbart, uppgav EU-källor. Då mjukades Greklands budgetmål för 2011 upp medan det för 2012 stod kvar. (Spanien vill nu hålla fast vid sitt budgetmål för nästa år på 3 procent.)

  Orsaken till eftergiften var att den grekiska statistiken inte var tillförlitlig och att man inte visst riktigt vad utgångspunkten för budgetanpassningen var, sade EU-källor.

  DIREKT

  Annons
  Annons
  X

  Från vänster: Spaniens ekonomiminister Luis de Guindos, regeringens talesperson och vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria och finansminister Cristobal Montoro.

  Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X