Annons
X
Annons
X

EU-universitet i Tripoli kan bidra till demokratin

INLÄGG | ARABISKA VÅREN

Ett universitet vore en tydlig markering av Europas långsiktiga engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter.
Carl Cederström

Att grunda ett EU-universitet i Tripoli vore Sverige och Europas främsta bidrag till demokratiutvecklingen i Libyen. Universitet skulle även bli en symbol för att Europa, 10 år efter 11-september attentaten, genom kunskap vill bidra till en demokratisk utveckling i hela Nordafrika. Med fokus på juridik, ekonomi och statskunskap skulle universitetet äntligen manifestera EU:s engagemang för mänskliga rättigheter och demokrati i området.

Just nu filar många av Europas utrikesdepartement och biståndsorganisationer som bäst på hur en demokratisk utveckling i Libyen ska säkras efter Gaddafis fall. Etableringen av ett EU-universitet i Tripoli vore därför en tydlig markering av Europas långsiktiga engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter.

Annons
X

Ett välorganiserat och välfinansierat universitet under EU:s ledning skulle kunna leva vidare under lång tid. Libyen under Gaddffi saknar helt institutioner som tillhör ett demokratiskt samhälle. Universitetet skulle därmed inte bara bidra till Libyen skriande behov av utbildning inom ekonomi, juridik och förvaltning. För till skillnad från många andra biståndsprojekt skulle universitetet leva vidare efter återuppbyggnadsskedet och bli en viktig och framstående del, inte bara av det libyska utbildningsväsendet, utan även för hela Nordafrika.

Ett Sverige som initiativtagare, utan kolonial historia, skulle säkerligen underlätta etableringsprocessen och mottagandet i Tripoli.

För att vinna legitimitet i Bryssel borde utrikesminister Carl Bildt och biståndsminister Gunilla Carlsson driva initiativet tillsammans med vår egen EU-kommissionär Cecilia Malmström. Som ansvarig för asyl- och migrationsfrågor är det även i hennes intresse att stävja flykten från Nordafrika. En bra början är att bygga universitet istället för stängsel.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  CARL CEDERSTRÖM

  tidigare medarbetar på UD:s Mellanösternenhet och sekreterare i Folkpartiets Mellanösterngrupp

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X