EU synar smärtstillande medel

Efter de uppmärksammade bakslagen för de nya smärtlindringspreparaten coxiberna inleder nu EU:s läke-medelsverk en omfattande granskning även av de övriga sedan länge etablerade konventionella smärtläkemedlen. På svenskt initiativ utreds också om de kan utgöra en risk för hjärtsjukdom precis som de dyrare kusinpreparaten.

Under strecket
Publicerad
Marknadsföringen av ibuprofen via Iprenmannen kritiseras av läkemedelsverket som menar att den ökande försäljningen har skett på bekostnad av andra mindre farliga smärtlindringsmedel.

Marknadsföringen av ibuprofen via Iprenmannen kritiseras av läkemedelsverket som menar att den ökande försäljningen har skett på bekostnad av andra mindre farliga smärtlindringsmedel.

Annons

Under de senaste åren har användningen av smärtstillande läkemedel, både receptbelagda och de som kan köpas fritt, mer än fördubblats. Samtidigt förändras mönstret radikalt. De stora vinnarna var länge de nya oerhört dyra coxiberna eller Cox 2-hämmarna som Vioxx, Celebra och Bextra.
De började hårdlanseras 1999 men har nu snöpligen kommit i vanrykte på grund av sina hjärtrisker. Vioxx drogs snabbt in från marknaden förra året, Bextra stoppades nyligen och riskerna med de två övriga utreds fortfarande.
En annan otvivelaktig segerherre är Iprenmannen, den lille figuren i läkemedelsföretaget Pfizers tv-annonser. Denna uppenbarligen lyckosamma reklamkampanj anses förklara varför försäljningen av Ipren och andra liknande ibuprofenpreparat ökat med 172 procent i Sverige mellan 1998 och 2004.
Samtidigt stannade i stort sett försäljningen av huvudkonkurrenten paracetamolpreparaten som Alvedon upp, medan medel som innehåller acetylsalicylsyra minskade med en tredjedel.

Det är både de upptäckta hjärtriskerna med coxiberna och den reklamstyrda förskjutningen mot ökad ibuprofenanvändning som nu oroar de ansvariga läkemedelsmyndigheterna i både Europa och USA:
– Mekanismerna bakom både coxiberna och det som kallas NSAID-preparaten typ ibuprofen liknar varandra, förklarar professor Björn Beermann vid svenska Läkemedelsverket. Det har skapat misstankarna om att också de äldre NSAID-medlen kan utgöra en risk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons