Annons
X
Annons
X

EU stoppar köttimport från Brasilien

Import av kött från Brasilien till EU stoppas i praktiken från sista januari. Det blir följden av att inga brasilianska uppfödare ännu anses uppfylla de krav som EU ställer på kontroll av kött och livsmedelssäkerhet, enligt EU-kommissionären med ansvar för frågan, Markos Kyprianou.

Av TT
(uppdaterad)

EU har tidigare varslat om restriktioner av import av kött från Brasilien, men då har det talats om att ett par, tre hundra uppfödare ändå skulle kunna få godkänt för export till EU. Men för dagen finns det, enligt kommissionen, inga uppfödare som har fått grönt ljus.

Räkna nu med dyrare kött i svenska butiker, framför allt för oxfilé och andra finare delar av korna.

– Konsekvenserna av det här blir att de ädlare detaljerna går upp mer än 30 procent i pris och att nötkött generellt kommer att kosta 15-20 procent mer än det gjorde förra våren, säger Johan Hållbus, vd på North Trade, det företag som importerar det mesta av det brasilianska kött som säljs i svenska affärer.

Annons
X

Importen av brasilianskt kött hit ligger på strax under tio miljoner kilo per år. Under februari räknar Hållbus med att kunna fortsätta leverera till butikskedjorna, även om inte i samma utsträckning som normalt.

– Men vi räknar med att det blir snustorrt på brasilianskt kött i mars april. Men eftersom frågan har den dignitet den har så tror vi att den här konflikten kommer att vara löst.

Bryssel TT:s korrespondent

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X