Analys

Therese Larsson:EU-stödet är rikt på skräckexempel

Samtidigt som många europeiska länder skakas av sin värsta kris någonsin, pågår ett enormt slöseri med medborgarnas skattepengar. Flera miljarder ur EU:s så kallade strukturfonder plöjs ner i vansinnesprojekt och leder till att länderna skuldsätter sig ytterligare. Stelbenta regler gör dessutom att ändringar inte kan ske förrän 2014.

Under strecket
Publicerad
Molnen tornar upp sig över den portugisiska ön Madeira som pekas ut som ett av många skräckexempel på hur det regionala utvecklingsstödet inom EU har missbrukats.

Molnen tornar upp sig över den portugisiska ön Madeira som pekas ut som ett av många skräckexempel på hur det regionala utvecklingsstödet inom EU har missbrukats.

Foto: ERIC RISBERG
Annons

Tanken var kanske god. En lyxig marina mitt i Atlanten, där miljardärsyachter kunde lägga till på väg till Karibien. Problemet var inte så mycket prislappen på nästan 450 miljoner kronor, utan det faktum att semesterön Madeira med jämna mellanrum drabbas av kraftiga Atlantstormar. Piren som var tänkt att skydda hamnen har förstörts vid inte mindre än tre tillfällen sedan den invigdes 2005. Marinan ligger numera övergiven och pengarna är kastade i sjön, om ni ursäktar liknelsen.

Reportaget finns att läsa i den brittiska tidningen The Telegraph, och även om EU:s andel i hamnbygget var i sammanhanget måttliga 30 miljoner kronor, så är det bara ett av alla exempel på konstiga investeringar som reportern hittar på den portugisiska ön. Eller vad sägs om en oanvänd helikopterterminal, en biograf som visar film några gånger per år, eller ett restaurangkomplex där initiativtagarna valde att ignorera rasrisken från de omgivande klipporna. Idag är det bara en rostig skylt som berättar om EU-stödet på 11 miljoner – det stenblock som föll genom taket och ödelade verksamheten nämns inte.

Annons
Annons
Annons