EU ställer hårda krav på samarbete

Den som fullgör uppdraget som ledamot i EU-parlamentet har hårda krav på sig. Det gäller inte bara att orka med ett ständigt resande till Bryssel, Strasbourg och många andra ställen inom och utom EU. Resandet tär på krafterna och en och annan ledamot har emellanåt slumrat till mellan varven.

Under strecket
Publicerad
Annons

Mandatet ger möjlighet att utöva inflytande på EU-samarbetet. För det krävs en utvecklad social kompetens. Politisk framgång förutsätter förmåga att samarbeta med andra. Det gäller att kunna bilda allianser med representanter för 27 länder, med både skiftande bakgrunder och erfarenheter och olika politiska uppfattningar. Ledamöterna kommer från drygt ett hundra nationella partier. Den som i en sådan församling försöker köra sitt eget lopp blir lätt isolerad och betydelselös.

Därtill kommer ett oundvikligt krav på insikter i hur EU-maskineriet fungerar. Till grundkunskapen hör att EU är en helt unik form av samarbete med förpliktigande gemensam lagstiftning som viktigaste instrument. För att kunna agera i denna europeiska rättsgemenskap måste politikern ha förmåga till vad som inom idrotten brukar kallas ”split vision”; att kunna se både smått och stort. Det vill säga man måste både ha detaljkunskap i sakfrågor och överblick över det politiska läget inom EU. Saknas detaljkunskapen blir många åsikter enbart ytliga floskler, saknas överblicken blir enskilda initiativ ofta bara betydelselösa slag i luften.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons