Annons
X
Annons
X

EU-skatt är ingen mirakelmedicin

REPLIK | EU-SKATT

En allmän misstro mot bankerna gör det enkelt att med populistiska argument samla folkligt stöd.
Karl Sigfrid

EU:s skattekommissionär Algirdas Šemeta vill att svenska medborgare ska betala skatt till Bryssel, och försöker övertyga oss om att en ny EU-skatt är i vårt eget intresse (
Brännpunkt 6/2). Dock utelämnar han väsentliga fakta. Han nämner varken att pengarna går rakt in i EU:s budget eller att EU-skatten saknar grund i fördragen.

Šemeta vill avliva tre påstådda myter, varav den första är att en transaktionsskatt ger oss sämre tillväxt och färre jobb. Det intressanta med den här myten är att den kommer ur EU-Kommissionens egen analys, som säger att den minskning av produktiviteten som EU-skatten medför är minst lika stor som skatteintäkterna. Förmodligen större.

Annons
X

De andra två påstådda myterna är att skatten skrämmer bort verksamhet från Europa och att skatten inte drabbar konsumenterna. Det är korrekt att transaktionsskatten inte omfattar betalningar i samband med konsumtion, men det har ingen heller hävdat. Anledningen till att konsumenterna får betala skatten är att bankerna, om de vill behålla sina marginaler, tvingas försämra sina villkor. Bankkunderna får högre avgifter, högre ränta på lånen och sämre avkastning på sparkontot.

Det är ingen slump att EU-Kommissionen försöker driva igenom en transaktionsskatt just nu. En allmän misstro mot bankerna gör det enkelt att med populistiska argument samla folkligt stöd för en skatt på finansverksamhet, trots att notan till slut landar hos vanliga medborgare.

En viktig anledning till att EU-Kommissionen bedriver kampanj för den nya skatten är att de 500 miljarder kronorna om året som den förväntas ge tillförs EU:s egen kassa. Pengarna kan sedan användas till att stimulera ekonomin i konkursmässiga länder som Grekland, Italien och Frankrike.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Skattekommissionärens artikel antyder till och med att om vi bara får en EU-skatt behöver inte underskottsländerna göra mer för att sanera sina budgetar. Det vore bra om kommissionen, istället för att försöka sälja på oss mirakelmediciner, betonade vikten av arbete och ansvar.

  KARL SIGFRID (M)

  riksdagsledamot

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X