EU ser över tillsatser i mat

PERSPEKTIV | Våra livsmedel Färgämnen och tillsatser som tillåts i maten har ofta inte omprövats sedan de godkändes för 20–30 år sedan. Den granskning av senare årtiondens forskning som EU sent omsider inlett kan komma att bekräfta många farhågor om vår processade mat.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den 26 juli i år meddelade EU-kommissionen att man som en nödåtgärd stoppade försäljningen av röd 2G, ett färgämne som funnits på butikshyllorna sedan 1975. Nyheten fick liten uppmärksamhet i ett sommarledigt Sverige. Röd 2G, som har e-nummer 128, används ju bara i några irländska frukostkorvar som sällan lämnar hemön.

Men det intressanta var att beslutet var första avtrycket av den översyn av alla livsmedelstillsatser med egna e-nummer som EU:s livsmedelsmyndighet Efsa inlett. Översynen är den första i mannaminne. Uppdraget, som inleddes i december 2006 och väntas pågå till slutet av 2008, innebär att experterna ska tränga igenom tusentals studier och forskningsrapporter som tillkommit sedan de hundratals syntetiska tillsatserna en gång blev godkända.

Annons
Annons
Annons