EU sätter press på USA

Resultatet på Bali kommer inte att motsvara vad Sverige vill ha och vad klimatet kräver. Det konstaterar miljöminister Andreas Carlgren redan innan konferensen är slut. På torsdagen höjde EU-tonläget och hotade med att bojkotta president Bush's eget klimatmöte i januari, om inte USA går med på formuleringar om minskade utsläpp i slutdokumentet.

Publicerad
Klimatkonferens på Bali

Klimatkonferens på Bali

Foto: ED WRAY
Al Gore talar vid ett sidoarrangemang vid klimatmötet.

Al Gore talar vid ett sidoarrangemang vid klimatmötet.

Foto: SUPRI
Annons

Sent på torsdagskvällen lokal tid på Bali var det fortfarande ovisst om FN:s klimatkonferens kommer att sluta i ett haveri. USA är inte det enda land som hårt driver sin egen agenda. Men det är USA:s motstånd mot att ange siffror på hur mycket industriländerna behöver minska sina utsläpp som är den största låsningen.

EU och många andra länder anser att till 2020 måste utsläppen av klimatgaser minska med mellan 25 och 40 procent. USA, med stöd av Japan och Kanada, säger blankt nej till att börja förhandla om ett nytt klimatavtal efter 2012 där målet redan finns angivet. Dessutom bör utvecklingsländer med stora utsläpp, som Kina, Indien och Brasilien, på något sätt ha åtaganden redan från 2012.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons