EU sätter press på Hamas

Ett nytt politiskt landskap är att vänta i Palestina efter parlamentsvalet i januari. Om Fatah spricker kan det terroriststämplade Hamas bli största parti i parlamentet. Intensiv diplomatisk massage pågår. EU hotar med att dra ned på sitt bistånd om inte Hamas ömsar skinn.

Under strecket
Publicerad
Annons

Än är det för tidigt att säga om det unga, frustrerade gardet i Fatah kommer att bilda eget parti. Men klart är att det unga gardet går ut med en egen lista i parlamentsvalet den 25 januari, i konkurrens med traditionalisterna i Fatah.
Det gamla gardet, som ses som korrupt och ineffektivt, utmanas av den yngre generation som fått sin politiska skolning på gatorna i ockuperat område och i israeliskt fängelse. Det är Fatahledare som, i likhet med den livstidsdömde Marwan Barghouti, talar flytande hebreiska och känner det israeliska samhället väl.

Men stark medvind har också islamisterna inom Hamas. I lokalvalet lyckades de sopa bort många Fatahmän från borgmästarposterna. Hamas valde skickligt ut sina kandidater bland väl förankrade personer.
När Hamas nu kandiderar till parlamentsvalet i januari kan det ändra på förutsättningarna för EU:s biståndspolitik till Palestina. EU-ledarna gör klart att de inte kan fortsätta sin biståndspolitik som tidigare om den palestinska myndigheten (PA) domineras av ett
Hamas som håller fast vid sin nuvarande Israelfientliga ideologi.

Annons
Annons
Annons