EU sänder poliser till Gaza

Från årsskiftet kommer EU att få en konkret säkerhetspolitisk roll i Mellanöstern. EU:s polisinsats i Palestina ska på tre års sikt bidra till reformeringen av palestinsk civilpolis. EU-poliser väntas också bli mellanhand mellan israeler och palestinska myndigheter vid Gazas gräns mot Egypten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Att leverera politiska deklarationer och betala ut biståndsmedel har hittills varit EU:s lott i Israel-Palestina-konflikten. Alla parter har vetat att endast Washington haft makt att driva igenom verkliga förändringar på marken.
Men nu hörs nya tongångar i och med att USA gett sitt aktiva stöd till att låta EU bygga upp en treårig mission som ska hjälpa palestinierna att reformera, effektivisera och slimma sin överdimensionerade säkerhetssektor. Både Israels regering och den palestinska myndigheten har gått med på detta.

Jonathan McIvor, chef för denna EU-polismission, talade i veckan på ett seminarium på svenska UD. För SvD berättade han också om de utmaningar som EU-poliserna i Palestina står inför:

Annons
Annons
Annons