Annons

”EU riskerar ett politiskt fiasko på Balkan”

Serbiens premiär­minister Aleksandar Vučić och Rysslands president Vladimir Putin möttes i oktober i år.
Serbiens premiär­minister Aleksandar Vučić och Rysslands president Vladimir Putin möttes i oktober i år. Foto: Sergei Chirikov/AP

EU riskerar att stå inför ett utrikespolitiskt misslyckande på västra Balkan. Det är hög tid att EU vågar tänka nytt politiskt, inte minst för att stärka sina positioner gent­emot ett allt mer aktivt Ryssland, skriver Jessica Giandomenico.

Under strecket
Publicerad

Efter ett drygt decennium av relativt lugn på västra Balkan har EU och dess medlemsstaters intresse för regionen svalnat. Samtidigt har forskning, analys och förståelse för regionen i allt väsentligt gått ner. I takt med att de väpnade oroligheterna lagt sig, och länderna i regionen har reformerat sig i linje med EU:s medlemskapskriterier skulle vi gärna tro att EU:s utvidgningspolitik mot regionen har fungerat väl: att fred, demokrati och respekt för mänskliga rättigheter har slagit rot på västra Balkan. Tyvärr är läget inte alls så solklart och västra Balkan är på väg tillbaka in på dag­ordningen med stormsteg, och av helt fel orsaker.

Det kanske mest uppenbara är den pågående flyktingkrisen, där länderna i regionen saknar resur­ser och möjligen även viljan att hjälpa de stora mängder människor som söker sig igenom regionen mot Europa. Detta utmanar den politiska stabiliteten. Det andra är mer oroande: att kvaliteten på demokrati och rättsstat dramatiskt har försämrats under det senaste året, vilket är kulmen av flera sammanlänkade processer som pågått en längre tid. Det tredje är det ständigt pågående, men upptrappade, ryska intresset för regionen av olika skäl.

Jessica Giandomenico

Foto: Privat Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons