Annons
X
Annons
X

Frontalkrock mellan EU och Israel kring resolution

Israeliska diplomater vill stoppa en EU-resolution som understryker skillnaden mellan staten Israel och de ockuperade palestinska områdena i samröret med EU. Resolutionen fördömer också "oproportionerligt våld" från både israeler och palestinier – ett uttalande som snuddar vid utrikesminister Margot Wallströms uttalande som fått henne portad från Israel.

Israel-Palestina-konflikten
Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier lockar Margot Wallström till skratt vid samlingen till måndagens utrikesministermöte i Bryssel.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier lockar Margot Wallström till skratt vid samlingen till måndagens utrikesministermöte i Bryssel. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

EU:s utrikesministrar träffas på måndagen i Bryssel, och förväntas då skriva på en resolution – en slags uppdatering om var EU-länderna gemensamt står – kring Israel och Mellanösternkonflikten.

Resolutionstexten understryker den juridiska, handelsmässiga och utrikespolitiska skillnaden mellan Israel och de områden som Israel ockuperar sedan sexdagarskriget 1967, det vill säga Västbanken, Gazaremsan och Golanhöjderna.

”EU kommer att fortsätta att otvetydigt och explicit göra skillnad på Israel och alla områden som Israel ockuperade 1967”, lyder utkastet till resolution, som SvD har läst.

Annons
X

”EU-avtal med staten Israel kan bara appliceras på staten Israel (inte israeliska bosättningar). EU och dess medlemsstater är eniga i åtagandet att säkerställa att befintliga EU-lagar- och avtal kring produkter från bosättningarna genomförs fullt ut”, fortsätter utkastet, med hänvisning till de skärpta varumärkningsregler för varor från Israel som EU vill införa.

Reglerna handlar om att israeliska firmor som vill sälja varor på den europeiska marknaden i framtiden måste differentiera mellan produkter tillverkade i Israel och produkter tillverkade i israeliska bosättningar i de palestinska områdena.

EU vill att förpackningarna tydligt upplyser att produkten kommer från en bosättning, exempelvis med ordkonstruktionen: “Produkt från Västbanken”.

EU-kommissionen insisterar på att beslutet enbart är en handelsteknisk fråga, men reaktionen i Israel mot de planerade varumärkningsreglerna har varit häftiga.

Premiärminister Benjamin Netanyahu liknade i december beslutet med Nazitysklands behandling av judiska affärsmän. Hans utrikesminister Avidgor Lieberman föreslog sarkastiskt att EU sätter en gul judestjärna på israeliska produkter.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men i EU:s resolutionstext, som utrikesministrarna alltså förväntas skriva på i Bryssel på måndagen, understryks att varumärkningsreglerna ska införas.

  ”EU bekräftar på nytt sitt beslut (att märka produkter från bosättningarna) och ser inte detta som en bojkott av Israel”, lyder stycket.

  I texten upprepas också EU:s tidigare ståndpunkt att freden i Mellanöstern bara kan uppnås med en tvåstatslösning, och att EU överväger "ytterligare åtgärder" för att genomföra den.

  Detta skulle vara kodspråk för att man stödjer ett franskt initiativ att skapa en särskild, internationell medlingsgrupp för den israelisk-palestinska fredsprocessen, och arrangera en fredskonferens mellan parterna, på vilken även andra arabländer deltar.

  Resolutionstexten fördömer också palestinska terrorattacker och den så kallade ”kniv-intifadan” – att palestinier attackerar israeler med kniv. Men EU understryker också att Israel strikt måste hålla sig till "principerna om nödvändighet och proportionalitet i våldsanvändningen".

  Ett uttalande från Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) om att Israel måste utreda huruvida oproportionerligt, dödligt våld använts mot palestinier skapade så sent som i förra veckan upprörda reaktioner i Jerusalem. Wallström förklarades persona non grata i Israel.

  Utkastet till resolutionstext läckte ut i fredags, och israeliska diplomater har under helgen gjort frenetiska försöka att stoppa eller slipa ner de skarpaste uttalandena i texten.

  ”Utkasten har successivt blivit hårdare och allvarligare. Svenskarna och irländarna trycker på, och det verkar som att våra vänner inte har något att sätta emot. Tyskarna försöker att hålla ställningarna men lyckas inte”, sade en israelisk diplomat till den israeliska tidningen Haaretz i helgen.

  SvD har dock talat med Brysseldiplomater, som inte vill stå med namn i tidningen, som menar att EU:s relationer med Israel just nu är ansträngda i allmänhet på grund av varumärkningsreglerna, och att inte bara Sverige och Irland står för friktionerna med Jerusalem.

  Annons

  Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier lockar Margot Wallström till skratt vid samlingen till måndagens utrikesministermöte i Bryssel.

  Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X