Annons
X
Annons
X

EU-nej till telekompaketet

Industriutskottet i EU-parlamentet röstade i kväll ja till de ändringsförslag i telekompaketet som ska garantera att personer inte ska kunna stängas av utan rättslig prövning. Fildelare ska därmed inte kunna stängas av från internet utan rättslig prövning. ”Jag är väldigt lättad och glad”, säger Lena EK (C), till SvD.se.

Foto: SCANPIX ARKIV MONTAGE: SVD

Paketet innehåller en rad direktiv och förslag på nya lagar inom telekomområdet – allt från att inrätta en ny EU-myndighet för telekomfrågor till utbyggnad av bredband i Europa.

Men det är inte dessa frågor som hamnat i fokus – istället har debatten varit hård om två ändringsförslag som EU-parlamentet tidigare röstat för men som ministerrådet strök inför den andra läsningen. Ändringsförslagen 138 och 166 handlar om öppenheten på internet och möjligheten att stänga av till exempel fildelare från nätet.

– Jag är väldigt lättad och glad. Och extremt trött. Det blev nej med stor majoritet. Utskottet sa i princip ja till innehållet i telekomförhandlingarna men nej till den kontroversiella biten, säger Lena Ek (C) till SvD.se. Hon fortsätter:

Annons
X

– Vi fick nästan hela utskottet med oss. Det kommer att bli tuffa förhandlingar nu. Nu prövas det tjeckiska ordförandeskapet och om de inte lyckas så blir det inget telekompaket alls.

När hela EU-parlamentet ska rösta om det omfattande och komplicerade telekompaketet i början av maj kommer skrivningar om att internetanvändare inte ska kunna stängas av från internet utan rättslig prövning att finnas med i lagförslaget. Något som flera svenska EU-parlamentariker har varit pådrivande för att få igenom.

– Det är otroligt viktigt att den här lagprincipen fastställs i lagtext. Den här frågan handlar om rätten till rättvis rättegång, yttrandefrihet och nätet som en samhällsviktig funktion. Och man stänger inte av medborgare från det hur som helst, sade Lena Ek till SvD.se före omröstningen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX ARKIV MONTAGE: SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X