Annons
X
Annons
X

EU-nej till övervakning på internet

Privatliv och personliga integritet måste stärkas på internet. EU-parlamentet sade ja till att begränsa myndigheters möjlighet att övervaka internettrafik. ”En milstolpe”, anser parlamentarikern Inger Segelström (S).

Foto: SCANPIX (ARKIV)

Med stor majoritet godkände Europaparlamentet idag ett initiativbetänkande om den personliga integriteten på internet. Betänkandet, framtaget av den grekiska parlamentarikern Stavros Lambrinidis, innehåller en rad skrivningar om demokrati och yttrandefrihet på nätet.

Men samtidigt som flera parlamentariker idag jublade över beslutet lär det knappast välkomnas i alla europeiska huvudstäder.

Parlamentet säger nämligen återigen nej till förslaget att personer ska kunna stängas av från internet om de till exempel fildelar upphovsrättsskyddat material upprepade gånger – ett förslag som den franska regeringen är varm anhängare av och som just nu diskuteras i Paris.

Annons
X

Dessutom betonas att ”systematisk övervakning” av internetanvändare ska förbjudas och att möjligheterna för myndigheterna att bedriva hemlig övervakning av internettrafik ska begränsas.

Parlamentet vill också kraftigt begränsa de fall där internetoperatörer ska tvingas lämna ut uppgifter om sina kunder till myndigheterna och fördömer ”statlig censur” av information på internet.

Inger Segelström, socialdemokratisk Europaparlamentariker, kallar beslutet en ”milstolpe” och kopplar frågan till den svenska FRA-debatten.

– Vi är väldigt bestämda med att medborgarna inte ska kontrolleras av myndigheterna, och att det inte ska vara tillåtet att övervaka medborgarna bara för att det är tekniskt möjligt, säger hon till SvD.se och fortsätter:

– Det ska krävas domstolsbeslut eller misstanke om brottslig handling för att internetanvändare ska kontrolleras. Där ligger den svenska regeringen lite illa till, och måste titta över FRA-lagen.

Christofer Fjellner, moderat Europaparlamentariker som länge slagits för att det inte ska vara möjligt att stänga ute folk från internet, välkomnar också han dagens beslut.

– Det kunde inte gått bättre. Huvudsyftet med rapporten är att ta till vara människors rättigheter på internet, friheten på internet, yttrandefriheten på internet och den fria strukturen på internet, säger han till SvD.se.

Han konstaterar att parlamentet också säger nej till att det ska vara straffbart att yttra kontroversiella åsikter på internet – enligt betänkandet ska ingen kunna dömas för att till exempel ha uttryckt åsikter om terrorism eller liknande på forum eller chattar.

Men medan Christofer Fjellner är överens med Inger Segelström på flera punkter delar han inte uppfattningen att betänkandet kan kopplas till FRA-lagen i Sverige.

– Rätt eller fel, men FRA handlar om säkerhetstjänstens och underrättelsetjänstens verktyg. Där har EU ingen kompetens, och jag uppfattar inte att den här rapporten har någon koppling till FRA, säger Fjellner.

Samtidigt som det jublas i parlamentet får dock betänkandet inga juridiska konsekvenser. Ett initiativbetänkande ska enbart ses som ett sätt för parlamentet att skicka signaler till EU-kommissionen och ministerrådet – inte som ett konkret lagförslag.

Men trots det ser Inger Segelström dagens parlamentsbeslut som en stor framgång. 481 ledamöter röstade för förslaget, 25 röstade nej och 21 parlamentariker lade ner sina röster.

– Har 27 länders parlamentariker röstat igenom det här med så stor majoritet som det faktiskt blev, så innebär det att folkvalda från hela Europa tycker att de mänskliga rättigheterna på internet inte får kränkas. Det är en tydlig signal.

Läs mer på Europaparlamentets hemsida europarl.europa.eu
Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X