Annons

EU måste göra mer i Centralasien

OROANDE UTVECKLING Eldstrider och direkta hot från talibaner mot svenskar. Om EU vill förhindra att‑oroligheterna i Centralasien sprids till Europa är det hög tid att agera. Det behövs en heltäckande strategi med satsningar på rättsväsendet, skärpt gränskontroll, ökat bistånd och internationella samarbeten, skriver Mark Rhinard och Erik Brattberg vid Utrikespolitiska institutet.

Under strecket
Publicerad

När Sten Tolgfors besökte Washington för överläggningar med sin amerikanska kollega Robert Gates var det ingen slump att Sveriges och EU:s stöd till återuppbyggnaden av Afghanistan stod i centrum. Som EU:s ordförandeland bör Sverige nu verka för att ytterligare stärka EU:s närvaro i Afghanistan som en del av en övergripande EU-strategi för hela Centralasien.

EU har redan tagit flera steg mot sin egen version av Obama-administrationens ”AfPak-strategi”. EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana besökte nyligen Afghanistan och Pakistan för att diskutera EU:s roll i hanteringen av det svåra säkerhetspolitiska läget som råder i regionen. Solanas besök har föregåtts av ytterligare EU-möten med Pakistan och de centralasiatiska länderna.

Annons
Annons
Annons