Annons

EU måste få fortsätta växa

Det är avgörande att vi inte stänger dörren för de länder som vill ansluta sig till det europeiska samarbetet. Vi har alla mer att vinna på att släppa in dem, skriver kommissionärerna Štefan Füle och Cecilia Malmström.

Under strecket
Publicerad

EU har växt de senaste åren. Detta har varit bra för Europa på många sätt: det har fört människor närmare varandra, garanterat ett fortsatt stabilt Europa och bidragit till att stärka den europeiska ekonomin. Låt oss inte sluta nu. Turkiet, Island och västra Balkan knackar på EU:s dörr. EU-kommissionen presenterar i dag sin årliga bedömning av EU:s utvidgningsarbete, vilken stakar ut vägen framåt för dessa länder som alla har åstadkommit mycket de senaste åren.

Ta länderna på västra Balkan. För tio år sedan var det mest sannolikt att denna region beskrevs som en krigszon i den dagliga rapporteringen i denna och andra tidningar. Nyheterna handlade om flyktingar undan krig och om hur vi skulle hantera de våldsamma konflikter som präglade området. Tidningar och tv förmedlade bilder av förstörelse. I dag är sannolikheten mycket mindre att västra Balkan ska hamna på förstasidan. Det handlar nämligen ofta om goda nyheter.

Annons
Annons
Annons