Annons

EU manar till lugn och besinning

GENÈVE Schweiz har fått sitt första fall av svininfluensa. En 19-årig man som just kommit tillbaka från Mexiko testade positivt på torsdagen. Men mannen fick först fel diagnos, och skickades hem från sjukhuset.
Samtidigt manar EU till lugn och besinning.

Under strecket
Publicerad

– Vi måste vara vaksamma, vi ska inte gripas av panik, vi måste vara beredda, sade EU:s hälsokommissionär Androulla Vassiliou inför EU:s krismöte i Luxemburg om svininfluensan på torsdagen.
Men länder reagerar starkt på Världshälsoorganisationens höjning av smittorisken från fyra till fem: ”en nära förestående pandemi”.

Natten till torsdagen bekräftade sjukhuset i Baden nära Zürich att 19-åringen har smittats av svininfluensa. Han tillstånd beskrivs som ”stabilt” och inte livshotande. Han ges behandling med influensamedicinen Tamiflu som produceras av det schweiziska läkemedelsbolaget Roche, rapporterar schweiziska medier.

Flera länder reagerar starkt på Världshälsoorganisationens höjning av smittorisken från fyra till fem: ”en nära förestående pandemi”. Samtidigt manar EU till lugn och besinning.

Foto: AP/SCANPIX Bild 1 av 2
Foto: DARIO LOPEZ-MILLS Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons