EU-ledare slåss mot marknaden

Euroländernas ledare försöker nu få kontroll på det kaos som Greklands kris utlöst. Eurozonens ledare kom på fredagskvällen i Bryssel överens om att förstärka regelverket kring nationella budgetar, rapporterar AFP som citerar en anonym EU-källa. Nu måste Bryssel måste övertyga marknaden om att räddningspaketet för Grekland håller.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Hittills har EU-ledarna haft svårt att övertyga marknaden om att de inte tänker låta den grekiska ekonomin kollapsa eller tillåta att andra euroländer med risiga statsfinanser dras med i fallet. Efter förra söndagens beslut om att aktivera de enorma nödlånen på mer än 1 000 miljarder kronor under tre år har situationen i stället förvärrats. Inte heller den svältkur som den grekiska regeringen tvingas till för att få del av euroländernas och Internationella valutafondens pengar har fått slut på spekulationerna som sätter hela eurosamarbetet i gungning.

Därför är det viktigt att Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Nicolas Sarkozy och de andra euroländernas stats- och regeringschefer levererar ett budskap som marknaden tror på.

Annons
Annons
Annons