Annons
X
Annons
X

EU kräver tydligare märkning av mat

EU-kommissionen vill göra märkningen av livsmedel tydligare.

Av TT

På framsidan av förpackningen ska energiinnehåll, fetter, kolhydrater, salt och socker anges i standardiserad form.

Det ska också framgå, enligt det förslag om kommissionen nu lagt fram, vad det rekommenderade dagsintaget är av dessa ingredienser. Däremot avstår kommissionen från att föreslå ett system som bland annat används i Storbritannien, med olika färger för att ange hur mycket, salt eller socker till exempel i förhållande till rekommenderat intag en vara innehåller. Rött skulle innebära en varning, grönt ok och gult varsamhet.

– Det skulle kunna ge en för förenklad bild, säger kommissionären med ansvar för förslaget, Markos Kyprianou.

Annons
X

– Det skulle kunna sluta med att vi publicerar dagens meny och talar om för folk att de ska följa den, fortsätter han.

Förslaget syftar till att göra de nuvarande, föråldrade, reglerna moderna. Det ska samla flera regelverk till ett och göra den information som lämnas om en del av näringsinnehållet mer tydligt.

Det var länge en fråga om alkohol skulle omfattas av förslaget, men vin, sprit och öl är tillsvidare undantaget från detaljregler enligt det aktuella förslaget. Däremot omfattas alkoläsk.

De europeiska konsumentorganisationernas organ Beuc välkomnar förslaget om det blir krav på att märka ut innehåll av socker, salt, fett och kolhydrater. Men Beuc hade velat att fler ämnen hade omfattats - som protein och fiber. För dessa blir märkningen fortsatt frivillig.

Beuc anser att det är bra att förslaget innebär att alla livsmedel, inte bara färdigförpackade, som innehåller ingredienser som kan orsaka allergiska reaktioner måste märkas så att det framgår. Det kan vara ingredienser som jordnötter, mjölk, senap eller fisk. Det ska också vara tydligt för den som äter på restaurang eller köper hämtmat.

Beuc saknar ett färgsystem av brittisk modell eftersom Beuc, till skillnad från kommissionen, anser att det är ett system som är lätt att förstå sig på för konsumenterna.

Kommissionens förslag går nu vidare till EU-parlamentet och medlemsländernas organ i unionens beslutsapparat, ministerrådet, för behandling. Tidigast om några år kan förordningen träda i kraft.

Bryssel TT:s korrespondent

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X