Annons
X
Annons
X

EU-krav på delning stridsämne i Israel

Det svenska EU-ordförandeskapets förslag till rådsslutsatser om att Jerusalem måste bli en delad huvudstad för två stater har seglat upp som ett stridsämne i Israel. Men för EU-diplomater i Jerusalem är det kända ståndpunkter sedan gammalt.

I Israel har man inte glömt Aftonbladets artikel om föregiven organstöld av ihjälskjutna palestinska ungdomar – och hur den stormen följdes av utrikesminister Carl Bildts vägran att uttala sig om vad svensk press får eller inte får publicera. Men det som gör att många israeliska politiker vill ge det svenska ordförandeskapet smisk nu är förslaget till slutsatser från EU:s pågående utrikesministermöte i Bryssel. Oppositionsledaren och förra utrikesministern Tzipi Livni har i sin kritik av Sverige ställt sig bakom regeringen Netanyahu.

Det svenska ordförandeskapet hoppas att de 27 utrikesministrarna ska anta ett uttalande om Jerusalem som delad huvudstad för två stater och att Palestina ska nämnas vid namn, som blivande stat. För den som har följt EU:s Mellanösternpolitik är detta inga överraskande ståndpunkter. Men det nya skulle vara att samtliga utrikesministrar flaggar upp denna ståndpunkt genom längre gemensamma skrivningar. Sverige hade uppenbarligen tidigare i höstas hoppats på amerikansk draghjälp. Men president Obama har ännu inte formulerat hur fred och försoning ska kunna förverkligas i Mellanöstern.

Sedan 2005 har EU:s toppdiplomater i Jerusalem skrivit detaljrika rapporter om den känsliga Jerusalemfrågan, rapporter som sedan har hemligstämplats. Dessa rapporter, varav SvD har tagit del av åtskilliga, är trots att de samlar damm på hyllorna samtidigt fulla med rekommendationer om vad EU bör göra för att säkra att östra Jerusalem ska kunna bli huvudstad i en framtida palestinsk stat.

Annons
X

Från israelisk sida heter det nu att uttalanden i den riktningen från Bryssel skulle föregripa slutstatusförhandlingar mellan israeler och palestinier.

Men, påpekar Sveriges generalkonsul Nils Eliasson, de som har andra ståndpunkter hävdar istället att Israels förklaring 1980 av Jerusalem som landets ”eviga och odelade huvudstad” föregriper slutstatusförhandlingarna.

Nils Eliasson är förvånad över att det har gjorts så stor affär i Israel över ordförandeskapets förslag. Frågan om Jerusalem som huvudstad för två stater har under ordförandeskapet redovisats i två anföranden i FN:s säkerhetsråd av Sveriges FN-ambassadör Anders Lidén.

–Alla stater utom Israel anser att fjärde Genèvekonventionen är tillämpbar på östra Jerusalem. Det betyder att man inte får flytta sin egen befolkning till ockuperat territorium. Därav följer att bosättningarna (även i östra Jerusalem) är illegala. Genèvekonventionen innebär också begränsningar för ockupationsmaktens byggnation. Den ska vara till för den ockuperade befolkningens nytta och inte för andra ändamål, säger Eliasson.

Den israeliska regeringen lobbar hårt för att utrikesministermötet i Bryssel istället ska uttala sitt stöd för premiärminister Netanyahus byggstopp för nya kolonier på Västbanken – samtidigt som de hoppas att EU:s utrikesministrar ska vända bort blicken från östra Jerusalem där expansionen av bosättningar pågår för fullt.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X