EU-krav på delning stridsämne i Israel

Det svenska EU-ordförandeskapets förslag till rådsslutsatser om att Jerusalem måste bli en delad huvudstad för två stater har seglat upp som ett stridsämne i Israel. Men för EU-diplomater i Jerusalem är det kända ståndpunkter sedan gammalt.

Under strecket
Publicerad
Annons

I Israel har man inte glömt Aftonbladets artikel om föregiven organstöld av ihjälskjutna palestinska ungdomar – och hur den stormen följdes av utrikesminister Carl Bildts vägran att uttala sig om vad svensk press får eller inte får publicera. Men det som gör att många israeliska politiker vill ge det svenska ordförandeskapet smisk nu är förslaget till slutsatser från EU:s pågående utrikesministermöte i Bryssel. Oppositionsledaren och förra utrikesministern Tzipi Livni har i sin kritik av Sverige ställt sig bakom regeringen Netanyahu.

Det svenska ordförandeskapet hoppas att de 27 utrikesministrarna ska anta ett uttalande om Jerusalem som delad huvudstad för två stater och att Palestina ska nämnas vid namn, som blivande stat. För den som har följt EU:s Mellanösternpolitik är detta inga överraskande ståndpunkter. Men det nya skulle vara att samtliga utrikesministrar flaggar upp denna ståndpunkt genom längre gemensamma skrivningar. Sverige hade uppenbarligen tidigare i höstas hoppats på amerikansk draghjälp. Men president Obama har ännu inte formulerat hur fred och försoning ska kunna förverkligas i Mellanöstern.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons