EU-kommissionen snart klar

José Manuel Barrosos nya kommissionärer kan snart börja packa upp sina flyttkartonger och installera sig i EU-kommissionens högkvarter i Bryssel. På onsdagen förhörde EU-parlamentet den sista kommissionärskandidaten, bulgariskan Kristalina Georgieva, som mottogs av idel lovsång och kindpussar av ledamöterna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Georgieva nominerades efter att Bulgariens första val, utrikesministern Rumjana Zjeleva, som anklagats för att ha maffiakontakter och ljusskygg affärsverksamhet, valt att hoppa av. Zjeleva ansattes hårt av parlamentarikerna i Bryssel, och bilderna på den panikslagna och uppskakade kandidaten under förhöret i Bryssel kommer för en lång tid framöver att påminna Europas regeringar om att välja sina kandidater med största omsorg. Zjeleva själv fick ett nervöst sammanbrott, sade upp sig från jobbet som utrikesminister och lades in på sjukhus.

Onsdagens förhör av landsmaninnan Kristalina Georgieva hade däremot prägel av gemytligt kafferep, snarare än en tuff kunskapsgrillning. Georgieva är idag vice ordförande för Världsbanken, och har ett CV som på pricken passar för portföljen hon nominerats till: internationellt samarbete, humanitär hjälp och krisstöd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons