Annons
X
Annons
X

EU kan stoppa vargjakten

EU-kommissionen sätter sannolikt stopp för ännu en licensjakt på varg. Går Sverige vidare med ytterligare en vargjakt, kan kommissionen begära att EU-domstolen ogiltigförklarar beslutet, vilket måste respekteras av svenska regeringen.

För miljöminister Andreas Carlgren var torsdagens yttrande från EU-kommissionen om den svenska vargpolitiken ett oönskat brev på posten. Men miljökommissionär Janez Potocnik hade valt tidpunkten väl.

Nu har svenska regeringen två månader på sig att än en gång förklara hur licensjakt på en strikt skyddad och hotad art rimmar med EU:s miljölagstiftning. Efter det avgör Janez Potocnik om han ska dra Sverige inför EU-domstolen eller inte. Om en stämning lämnas in kan domstolen besluta att Sverige inte får fortsätta med vargjakten.

Av den anledningen var det viktigt för kommissionen att skicka yttrandet nu.

Annons
X

– Om regeringen mot förmodan fattar beslut om en tredje licensjakt så är det viktigt att målet är anhängiggjort i domstolen. Då kan kommissionen vända sig till domstolen och begära inhibition av beslutet, vilket förbjuder Sverige att vidta åtgärder, säger Eric Degerbeck, mediechef vid kommissionens kontor i Sverige och som tidigare har arbetat med överträdelseärenden.

Exempelvis hindrades Italien tidigare från att fortsätta med en fågeljakt i väntan på att domstolen avgjorde ärendet. Regeringen motiverar jakten med att den behövs för att få acceptans för att flytta in vargar österifrån.

Den svenska vargstammen är inavlad och det kan avhjälpas av vargar med andra gener. Men kommissionen tycker inte att svenska regeringen har kunnat visa hur naturlig invandring av varg österifrån ska underlättas. Kommissionen ifrågasätter också att det som ett tillfälligt mål får finnas högst 210 vargar i Sverige.

Miljöminister Andreas Carlgren avstår från att kommentera nu och meddelar genom sin pressekreterare att ”den här frågan kommer att avgöras i höst”.

Centerpartiets partiledare Maud Olofsson sade i Ekots lördagsintervju att hon är beredd att driva frågan om rätten till vargjakt ”ganska långt”.

– Vi är beredda att försvara oss. Det är inte EU som ska besluta det här, utan det ska Sverige göra.

Gunnar Glöersen, rovdjursexpert vid Svenska Jägareförbundet blir överraskad när han av SvD hör om kommissionens möjligheter att kräva ett stopp för ett nytt vargjaktsbeslut.

– Det innebär i praktiken att svensk rovdjurspolitik havererar. Skulle EU mot all förmodan gå in och säga att det inte ska bli någon licensjakt så finns det inget stöd för politiken kvar, säger han.

Andreas Carlgrens hantering av kommissionens rättsliga process mot Sverige har provocerat miljökommissionär Janez Potocnik. När årets licensjakt inleddes skickade Potcnik ett brev och förklarade att det faktum att regeringen fortsätter med jakten under pågående diskussioner med EU, är anledning nog gå vidare mot ett eventuellt åtal.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X