Annons

”EU kan göra verklig skillnad för klimatet”

Pär Holmgren, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
Pär Holmgren, EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Foto: Fredrik Persson/TT

Att jämföra bindande rekommendationer med diktatur är att förminska alla de människor som efterfrågar att EU tar sitt ansvar i klimatfrågan. Det skriver Europaparlamentariker Pär Holmgren i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Att Sverigedemokraternas engagemang för klimatfrågan på sin höjd är ljummet är välkänt. Men att de sällar sig till den klubb som föredrar att EU används som diskussionsklubb snarare än för att göra skillnad i verkligheten förvånar ändå. Om något ökar politikerföraktet är det välbetalda diskussionsklubbar, men det är tydligen vad SD vill använda EU till.

Påståenden i repliken om att klimatåtgärder skulle stå i konflikt med demokrati är en skenmanöver för att slippa göra de åtgärder som krävs. Att på riktigt ta ansvar för århundradets ödesfråga och för Europas klimatpåverkan är att göra skillnad i en av de frågor som oroar allra flest européer. Men för mig som miljöpartist innebär det även att göra det jobb de svenska väljarna röstade fram mig för att genomföra. Jag utgår ifrån att de svenska väljarna gärna ser att de politiker de gett sitt förtroende kraftfullt också verkar för den politik de blivit valda för att genomföra, väl i Bryssel. Det är något av en förutsättning för demokratin: att väljarna kan lita på att politiker håller sina löften.

Annons
Annons
Annons