Annons
X
Annons
X

EU in i ”valutakriget”

Kina måste se till att yuanen lyfter på bred front mot andra valutor, enligt Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker.

Av TT
(uppdaterad)

Med uppmaningen, uttalad på en pressträff efter ett möte med Kinas premiärminister Wen Jiabao i Bryssel, ställer sig Juncker vid fronten i det globala bråket om valutor som handelsvapen, som tilltagit på senare tid.

– Kinas reella valutakurs är fortfarande för låg, sade Juncker enligt Reuters.

Wen Jiabao var inte med på pressträffen.

Annons
X

– De kinesiska myndigheterna delar inte vår syn på saken, tillade Juncker.

Enligt EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn ligger det i Kinas eget intresse att EU:s ekonomi utvecklas väl, då EU är Kinas största exportmarknad.

– Om euron tvingas fortsätta bära en oproportionerlig börda på valutamarknaden kommer återhämtningen i eurozonen försvagas, sade han.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jean-Claude Trichet, chef för Europeiska centralbanken (ECB), förklarade samtidigt att han har ett väldigt nära samarbete och en god dialog med kinesiska kollegor. Men han tillade att Kina också skulle gagnas av en mer flexibel kinesisk valutapolitik.

  Samtidigt efterlyser Institute of international finance (IIF), branschorgan för världens 420 största banker och finanskoncerner, en ny global pakt om valutor för att undanröja hotet om en upptrappning av ensidiga åtgärder, som kan leda till handelskrig och protektionism.

  – Kärnländerna bland världens största ekonomier måste mötas och mejsla fram en uppgörelse, säger Charles Dallara, IIF:s vd, till tidningen Financial Times.

  Förutom konflikter på valutaområdet varnar Dallara för problem i kölvattnet på västvärldens räntepolitik, präglad av ”isolationism och trångsynthet”.

  Dallara pekar på att många centralbanker i utvecklade länder har tryckt ned styrräntorna i botten, för att stimulera inhemsk efterfrågan. Detta riskerar att skapa obalanser, då kapital i jakt på högre avkastning skyfflas in i utvecklingsländer med högre räntor.

  Valutornas rörelser kan få stora effekter på svenska företags resultat, särskilt för stora exportörer som lastbilsjätten Volvo.

  Om det operativa nettoflödet på 14 miljarder kronor från i fjol används som utgångspunkt skulle en kronförstärkning på nästan 10 procent mot dollarn innebära en valutasmäll på omkring 1,4 miljarder kronor för Volvo. Lägger man till effekterna på kronans lyft mot euron på 6 procent tillkommer ytterligare uppåt 400 miljoner kronor.

  Beräkningen är dock väldigt hypotetisk då försäljningen just nu pendlar kraftigt enligt Anders Christensson på Volvo-koncernens avdelning för investerarrelationer.

  – Det kan ändra sig. Det har att göra med hur mycket försäljningen ökar i Nordamerika och på andra håll. Men vi ger bara denna information i samband med bokslut, säger han.

  – Men det är klart, en stark dollar och en stark euro är bra för oss när vi växlar hem pengarna.

  Hur påverkas klädjätten H&M av en starkare krona?

  – För vår del är relationen mellan euron och dollarn den absolut viktigaste. Den svenska försäljningen står för en liten del av den totala verksamheten, säger Nils Vinge, chef för investerarrelationer på H&M.

  Han tillägger dock att en starkare krona drar ned det redovisade värdet på resultaten från utländska dotterbolag.

  Samtidigt vill han tona ned effekterna av valutarörelserna.

  – Visst, i år har kronan stärkts. Men det är från en väldigt låg nivå i fjol. Och vi spekulerar inte i valutarörelser. För oss gäller bara att fortsätta med vår kärnverksamhet, som är mode och kvalitet till bästa pris.

  Mer om ”valutakriget”

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X