Teresa Küchler:EU har inte råd med en konflikt med Turkiet

Teresa Küchler

BRYSSEL Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan rasar över Nederländerna och andra EU-länder som inte låter turkiska ministrar kampanja bland turkättlingar i deras länder, och svär att en hård, turkisk vedergällning kommer. Men båda sidor vet nog bäst i att lugna ner sig – inte minst för att handeln och migrationsuppgörelsen mellan parterna ska hålla.

Publicerad
Recep Tayyip Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
Annons

President Erdoğan och den turkiska regeringen har svarat med ursinne på att flera städer i Tyskland, Österrike, Schweiz och nu senast Nederländerna har förbjudit turkiska ministrar att bedriva kampanjer riktade till turkiska minoriteter i deras länder, och försöka få dem att ställa sig bakom en reform som ger större presidentmakt i Turkiet. Regeringen i Ankara har svurit att straffa Nederländerna ”på hårdaste vis” – vad det nu kan innebära.

Möjligtvis kan turkarna bojkotta vissa nederländska varor och slänga ut landets ambassadör i Ankara. Men Turkiet kan få hela EU emot sig om man börjar införa handelsstraff mot ett enda av unionens länder, och EU är Turkiets största handelspartner. Turkiet är extremt ekonomiskt beroende av europeiska investeringar. Varför är Erdoğans vrede mot att dessa kampanjmöten ställs in så häftig?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons