EU har blivit ett hot mot freden i Europa

Att EU tilldelas fredspriset när unionen skapat splittring och vanmakt hos Europas befolkning är djupt olyckligt. När vi trodde att botten var nådd genom Barack Obamas tilldelning av fredspriset 2009 överträffas vi återigen av Norska Nobelkommitténs totala brist på omdöme. Det skriver Gustav Kasselstrand, SDU-ordförande, och Sven-Olof Sällström (SD), riksdagsledamot.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det EU vi har idag är en organisation som blivit allt mer totalitär, som successivt har tagit över allt mer av nationernas tidigare så långtgående självbestämmande, och vars president och utrikesminister aldrig blivit tillsatta i ett demokratiskt val. I svallvågorna av finanskrisen ser vi hur Europas befolkning går på knäna för att finansiera det ena efter det andra räddningspaketet till krisande banker. I södra delarna av unionen råder social oro och vrede, polis bekämpar demonstranter med tårgas, och trojkans stenhårda krav om nedskärningar och lönesänkningar skapar hopplöshet. I Italien styr en icke-folkvald teknokratregering under den förre EU-kommissionären Mario Monti som Bryssels knähundar. När italienarna kritiserade detta förfarande grymtade vår icke-folkvalde president Herman van Rompuy: ”Italien behöver reformer, inte allmänna val!”.

Vanliga medborgare, som lovat bort hundratals och åter hundratals miljarder euro till europeiska stabilitetsmekanismen (ESM), har fått vänja sig vid att se bankernas vinster privatiseras medan förlusterna läggs på skattebetalarna. Krisen är inte längre bara ekonomisk, utan även politisk, social och demokratisk, och den spänner över hela Europeiska Unionen. Den politiska polariseringen har nått helt nya nivåer, framför allt i de länder där kommissionens intressen tillgodosetts allra starkast.

Annons
Annons
Annons