Annons
X
Annons
X

EU granskar Danmarks gränskontroller

EU-kommissionen skickar en expertgrupp till Danmark för att undersöka den ökade gränskontrollen i landet. Gruppen anländer under torsdagen och fortsätter inspektionen till på fredag..

Av Ritzau, TT
(uppdaterad)

”Det slutgiltiga beskedet om de danska reglerna står i överensstämmelse med EU-lagstiftningen om den fria rörligheten för varor, tjänster och individer, beror på hur reglerna genomförs i praktiken,” skriver EU-kommissionären Cecilia Malmström i ett pressmeddelande.

Hon betonar samtidigt att inspektionen sker efter överenskommelse med danska myndigheter och att en ”konstruktiv dialog” pågått med Danmarks regering de senaste veckorna i frågan.

Det danska beslutet om att införa en permanent skärpning av gränskontrollen har väckt starka reaktioner i Skåne och i Tyskland.

Annons
X

Om man får tro två danska jurister så är den danska skärpningen ett brott mot Schengenöverenskommelsen. Professorerna Karsten Engsig Sörensen och Carsten Willemoes Jörgensen vid Århus universitet skriver i Berlingske Tidende att de planerade fasta installationerna ”klart” går emot Schengen. Trafiken ska glida över gränsen utan att myndighetskontroll stoppar upp eller bromsar den, heter det.

”Vi är övertygade om att Danmark kommer att förlora om frågan hamnar i EU-domstolen”, skriver de vidare.

Den danska regeringen har hela tiden hävdat att de nya reglerna håller sig inom Schengenavtalet.

Bryssel TT-Ritzau

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X