Annons
X
Annons
X

EU-frågor stjäl mycket riksdagstid

EU-frågor slukar allt mer av svenska politikers vardag. Var tredje riksdagsärende har en EU-koppling, vilket är nästan en fördubbling sedan 2010. Men mycket är teknikaliteter och vilket inflytande riksdagen har över svensk EU-politik går inte att bedöma.

Eskil Erlandsson
Eskil Erlandsson Foto: TOMAS ONEBORG

Birgitta Ohlsson (FP) dyker inte upp. Det är onsdag morgon den 5 februari och riksdagen ska debattera EU-kommissionens arbetsprogram för 2014. Men Europaministern har fått lämna walk over. Hon ligger nedbäddad hemma i sängen med vinterkräksjuka berättar hennes partikamrat Fredrik Malm när han kommer upp i talarstolen. Han hoppas på ”ett snabbt tillfrisknande” och inleder sedan en samtidshistorisk exposé över Europas historia, ”kantad av stöveltramp och blodiga tragedier”. EU-vännen Fredrik Malms anförande präglas av de stora linjerna; de ideologiska markeringarna. Men sådant tillhör undantagen.

Det huvudsakliga innehållet i riksdagens EU-arbete är betydligt mer prosaiskt. Mycket handlar om att göra om EU-direktiv till svenska lagar med små möjligheter att påverka det verkliga innehållet. Det handlar om att få information från statsministern efter EU-toppmöten och om att protestera mot att EU, och inte något annat politiskt organ, fattar ett visst beslut.

Det paradoxala är att i takt med att makt flyttas över till EU så domineras riksdagsledamöternas arbetsdagar allt mer av EU-frågor. Förra året hade en tredjedel av alla riksdagsärenden EU-koppling visar de siffror riksdagens EU-samordning tagit fram för SvD:s räkning. Motsvarande siffra för 2010 var 21 procent. Sett till antalet frågor innebär det nästan en fördubbling sedan 2010. Men trots det stora antalet ärenden går det inte att svara på om riksdagen har något inflytande över den svenska EU-politiken.

Annons
X

Statsvetaren Göran von Sydow, på Sieps, Svenska institutet för europapolitiska studier, forskar bland annat om EU:s politiska system och konstitutionella utveckling.

– Det går inte att bedöma det slutgiltiga politiska utfallet av riksdagens arbete. Det kan man egentligen inte göra, förklarar han.

En färsk rapport, skriven av forskarna Katrin Auel i Wien och Oliver Höing i Köln där de har granskat de olika parlamentens agerande under eurokrisen, visar visserligen att EU-frågor är viktiga i riks- dagen.

– Den visar att Sverige kommer ganska väl ut när det gäller aktivitet och engagemang. Vi har inte så mycket EU-debatt i riksdagen men vi ägnar oss mycket åt samråd i de här frågorna.

Men även om både den svenska riksdagen och en del systerparlament ute i Europa aktivt följde alla steg i krisbekämpningen så går det inte att belägga att de hade något inflytande på det beslut som de facto fattades, skriver forskarna.

–De säger att det är väldigt svårt att hitta den här länken: Kan man verkligen säga att ett enskilt parlament har påverkat hur det blev i ett enskilt ärende, konstaterar Göran von Sydow.

Inför varje ministerrådsmöte i Bryssel överlägger visserligen den ansvarige ministern med det berörda utskottet i riksdagen och får ett mandat för vilken ståndpunkt Sverige ska driva. Men sedan ligger bollen helt och hållet hos regeringen.

–Vi vet inte riktigt hur det går till inne i ministerrådet heller. Hur mycket gav de svenska förhandlarna med sig i processen? Vi vet inte det.

Rolf Gustavsson, SvD:s mångårige medarbetare och EU-expert, menar att riksdagsledamöternas makt på det hela taget är begränsad.

– Det är en sak vad Sverige kan tycka och vilja göra i en massa mindre löpande detaljfrågor och där har de möjligen inflytande. Men det handlar mest om så kallade ”low politics”, teknikaliteter. De kan i och för sig vara viktiga i många sammanhang.

När det däremot handlar om de stora linjerna i svensk EU-politik så har riksdagen mycket litet att säga till om menar han. Där är det egentligen bara en person som sitter inne med svaret, anser Rolf Gustavsson: Fredrik Reinfeldt (M).

– Det är oklart var statsministern står. Han har väldigt svårt för att engagera sig och berätta om sin övertygelse.

Annons
Annons
X

Eskil Erlandsson

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X