Annons
X
Annons
X

EU föreslår hårdare kontroll av bloggare

Bloggare kan i framtiden tvingas att registrera sig hos myndigheterna. Det befarar kritiker av en omdiskuterad rapport som antagits av EU:s kultur- och utbildningsutskott. ”Det är ett så otroligt dumt förslag”, säger den svenske Europaparlamentarikern Christopher Fjellner (m) till SvD.se.

Marianne Mikko
Marianne Mikko Foto: COLOURBOX

Kritiken mot FRA-lagen har inte ens börjat lägga sig förrän bloggare nu ser ett nytt hot mot yttrandefriheten. Den här gången är det en rapport som antagits i EU:s kultur- och utbildningsutskott och som ska upp till omröstning i EU-parlamentet i september.

I rapporten, som skrivits av den estländska Europaparlamentarikern Marianne Mikko (s), föreslås det att bloggares legala status ska klargöras. Det finns ett ”behov av att upprätta ett legalt skydd” som visar vem som är ansvarig ”vid en eventuell stämning”, skriver utskottet i den formulering som efter diskussioner antogs.

I den ursprungliga texten fanns också en formulering om att bloggare frivilligt ska uppge vilka intressen som ligger bakom bloggen – en formulering som nu strukits.

Annons
X

Men trots det – och trots att förslaget inte blir juridiskt bindande även om Europaparlamentet ställer sig bakom det – fortsätter kritiken.

– Rapporten är väldigt vagt formulerat och det står inget i den hur man ska uppnå det här. Men det gör saken nästan än värre. Det innebär att man i efterhand kan luta sig på att parlamentet har gett sitt godkännande till något som man egentligen inte har, säger den svenske Europaparlamentarikern Christopher Fjellner (m) och fortsätter:

– Men egentligen är det inte vad som faktiskt står i rapporten som är allvarligast. Det som verkligen oroar mig mest är vad Marianne Mikko säger i pressmeddelanden. Där får man en bättre bild av hur hon tänker.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  SvD.se har sökt Marianne Mikko för en kommentar. På EU-parlamentets hemsida säger hon att bloggar riskera att ”förorena cyberrymden”.

  – Vi har redan alldeles för mycket spam, felinformation och ont uppsåt i cyberrymden. Jag tror att allmänheten fortfarande väldigt mycket litar på bloggar, de ses fortfarande som ärliga. Och de ska fortsätta att vara ärliga. För det behöver vi en kvalitetsstämpel, upplysning och vem som verkligen skriver och varför.

  Nu tänker Christopher Fjellner arbeta för att förslaget ändras i parlamentet. ”Det krävs 39 av mina kollegor för ett ändringsförslag”, säger han.

  – Rapporten vittnar om den gränslösa okunskap om finns bland våra beslutsfattare. Det är ett så otroligt dumt förslag.

  Kritiker menar att förslaget är ett sätt för myndigheterna att kontrollera vad som skrivs på bloggar, ett första steg för att tvinga bloggare att registrera sig.

  – Om det här blir lag blir det omöjligt att blogga anonymt. Whistleblowers som avslöjar något anonymt, personer som skriver om politik anonymt för de är rädda för att arbetsgivaren ska bli förbannad eller människor som kanske är rädda för konsekvenserna av vad de skriver – de kommer inte längre kunna blogga, säger Henrik Alexandersson, liberal samhällsdebattör och själv bloggare.

  Marianne Mikko vill också att sajter som lägger ut material från privatpersoner ska tvingas att betala för det. Det kan till exempel handla om foton och videoklipp, men också texter. ”Det är orättvis konkurrens mot professionella mediearbetare”, skriver hon i rapporten.

  – Det är klart man blir orolig, men jag tror inte att det här verkligen går igenom och att vi plötsligt kommer att kräva att Youtube avgiftsbeläggs, säger Christopher Fjellner.

  Vill vi ha EU:s skydd? blogg.svd.se Extern länk: Läs rapporten (pdf-fil) europarl.europa.eu Extern länk: Läs om förslagen på EU:s hemsida europarl.europa.eu Extern länk: Läs Henrik Alexanderssons blogg henrikalexandersson.blogspot.com
  Annons
  Annons
  X

  Marianne Mikko

  Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X