Annons

EU förbereder katastrofhjälp till Portugal

Det kan dröja minst en vecka innan värmeböljan i Europa klingar av, uppgav franska meteorologer på fredagen.

Under strecket
AFP, TT
Publicerad

EU förbereder katastrofhjälp till Portugal, som är hårt drabbat av skogsbränder.
Den senaste tidens värmebölja i Europa kommer att fortsätta minst en vecka till, uppgav det franska nationella väderinstitutet Meteo på fredagen. Många städer har upplevt extremt höga temperaturer med toppar över 40 grader.
Värmen i kombination med torra marker har givit grogrund för skogsbränder i bland annat Portugal, Italien och Frankrike.
Portugal har hittills varit värst drabbat. Mer än 160 000 hektar mark har brunnit och minst 15 personer har dött i lågorna. Hundratals portugiser har också tvingats till läkarvård för brännskador och för att ha inandats rök, rapporterade DPA.
EU-kommissionen förberedde på fredagen att skicka katastrofhjälp till landet.
– Förberedelser för att använda solidaritetsfonden pågår, sade kommissionären Anna Diamantopoulou.

EU inrättade en ”solidaritetsfond” på 925 miljoner euro efter förra årets massiva översvämningar som ödelade delar av centrala Europa.
Portugal har ombetts att beräkna hur mycket skador landet drabbats av under de senaste veckornas bränder. Portugal har tidigare lovat landets invånare sammanlagt 100 miljoner euro i hjälp till dem som förlorat sina hem eller arbeten.
I Spanien har ännu inga dödsfall på grund av bränderna rapporterats. Däremot har många dött av värmeslag. På fredagen rapporterades dödsfall nummer 15 och 16 när två äldre kvinnor avled i den sydliga regionen Extremadura på gränsen till Portugal.
Dussintals människor evakuerades från sina hem i den norditalienska staden Savona sedan en brandhärd närmat sig stadens utkanter. En motorväg stängdes också av.
Det kom inga rapporter om skadade, men ett antal personer fick behandling för att ha inandats brandrök.

Annons
Annons
Annons