Annons
X
Annons
X

EU-enighet möts av omröstningskrav

EU-länderna är ense om ett nytt paket med grundregler för unionen, ett fördrag. Särlösningar för Polen och en extra italiensk plats i EU-parlamentet löste knutarna.

(uppdaterad)
Frankrikes president  Nicolas Sarkozy, i mitten, skrattar med Traian Basescu, Rumänien.
Frankrikes president Nicolas Sarkozy, i mitten, skrattar med Traian Basescu, Rumänien. Foto: MICHEL EULER

Men genast kom kravet på en svensk folkomröstning.

– Med detta var alla nöjda, framför allt Italien. Men det är säkert så att frågan kan återkomma när det gäller exakt hur många mandat man tycker att man ska ha, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (m) när överenskommelsen var i hamn på det informella toppmötet i Lissabon natten till fredagen.

Uppgörelsen innebär dock inte slutet för kampen med fördraget, som ska undertecknas i Lissabon på luciadagen.

Annons
X

Därefter ska det godkännas av de 27 EU-ländernas parlament, eller genom folkomröstningar, under 2008 och träda i kraft 2009. Blir det så ändrar det förutsättningarna för Sveriges halvår som ordförande i EU hösten 2009.

Miljöpartiet och vänsterpartiets ledare Lars Ohly kräver folkomröstning. Att socialdemokraterna (s) inte vill anser han försvårar samarbetet mellan partierna.

– Jag tycker att det är en skrämmande elitistisk hållning hos såväl regeringen som hos socialdemokraterna.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men Susanne Eberstein (s), vice ordförande i EU-nämnden, gillar att första steget mot ett nytt EU-fördrag tagits.

  Irland har redan beslutat om folkomröstning.

  EU-kommissionens ordförande José Barroso hävdade att EU äntligen fått ett regelpaket som gör att unionen kan ta sig an utmaningar i det tjugoförsta århundradet.

  Polens president Lech Kaczynski sade sig vara nöjd. Man han lade ändå till att han inte anser att frågan om hur många platser varje land ska ha i EU-parlamentet efter 2009 är slutdiskuterad.

  EU-ledarna beslutade att höja antalet ledamöter med en, till 751, för att gå Italien till mötes. Men fördelningen i övrigt ska inte sättas på pränt förrän i december, vilket kan öppna för nya strider.

  Sverige har föreslagits få 20 platser, två mer än tidigare bestämt.

  President Kaczynski kunde räkna in att Polen ska få tillsätta en generaladvokat i EU:s domstol och utfästelser om att en mindre grupp länder ska kunna fördröja beslut de inte gillar.

  Österrike lyckades redan före mötet med sin utpressning och fick, mot löfte om att inte äventyra fördraget, en andningspaus på fem år från EU-kommissionen. Den tänker inte dra Österrike inför EU:s domstol trots att landet begränsar antalet (tyska) studenter på sina universitet.

  Andra länder, som Storbritannien, Danmark och Nederländerna, har fått undantag och speciella krav tillgodosedda som ska göra att de inte behöver utlysa folkomröstningar.

  Det var väljarna i Frankrike och Nederländerna som med sina robusta nej 2005 sänkte föregångaren till det reformerade fördraget. Föregångaren var förslaget till konstitution för EU.

  Fördraget, vars innehåll är nästan identiskt med det nedröstade förslaget till konstitution, ska ge EU en president och en ”utrikesminister”, formellt kallad hög representant för utrikes- och säkerhetspolitik. Denne ska även vara vice ordförande i EU-kommissionen.

  Presidenten, formellt kallad vald ordförande, ska väljas av de 27 EU-ländernas ledare, och styra EU-ledarnas eget organ Europeiska rådet i upp till fem år.

  Annons
  Annons
  X

  Frankrikes president Nicolas Sarkozy, i mitten, skrattar med Traian Basescu, Rumänien.

  Foto: MICHEL EULER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X