Annons

EU behöver gå mot en federation

Vi behöver ett starkare ekonomisk-politiskt samarbete i Europa. Vi måste därför skapa en bankunion och en finanspolitisk union. Detta kräver ett nytt fördrag och en bred debatt i hela EU, skriver EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Under strecket
Publicerad

För att den monetära unionen ska bli framgångsrik måste vi samtidigt gå mot en politisk union, skriver José Manuel Barroso.

Foto: VIRGINIA MAYO/AP

EU kommer att behöva utvecklas till en federation av nationalstater. Inte någon superstat utan en demokratisk federation av nationalstater som genom att dela med sig av sin självständighet bättre kan hantera gemensamma problem. EU ska inte vara teknokratiskt, byråkratiskt eller diplomatiskt, utan måste inrikta sig på att bli alltmer demokratiskt.

Vi behöver en djupgående och väl förankrad ekonomisk union som vilar på en politisk union. Detta kommer ytterst att kräva ett nytt fördrag och en bred debatt i hela EU. Före nästa val till Europaparlamentet 2014 kommer kommissionen därför att lägga fram konkreta idéer om fördragsändringar.

Annons
Annons
Annons