EU avgör framtiden – för 60 000 asylsökande

I efterspelet till vårens stora drunkningskatastrofer i Medelhavet, föreslog EU-kommissionen ett system med automatiskt fördelning av asylsökande till EU.
I efterspelet till vårens stora drunkningskatastrofer i Medelhavet, föreslog EU-kommissionen ett system med automatiskt fördelning av asylsökande till EU. Foto: KBV 001 Poseidon/Kustbevakningen/TT

Idag går tidsfristen ut för EU-länderna att komma överens om hur de ska fördela sammanlagt 60 000 asylsökande och kvotflyktingar mellan sig. Migrationsfrågan är politiskt känslig, och ministrarna håller hårt på sina siffror.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Efter en utlöpt tidsfrist i förra veckan så valde EU-kommissionen att ge EU-länderna ytterligare några dagar, till på måndagen, för att komma överens om hur många av migranterna de tänker ta emot. Det ligger stor prestige i avtalet för EU-kommissionen.

I maj, i efterspelet till vårens stora drunkningskatastrofer i Medelhavet, föreslog EU-kommissionen ett system med automatiskt fördelning av asylsökande till EU, och också av så kallade kvotflyktingar, alltså personer som redan fått sina asylansökningar godkända av exempelvis FN i flyktingläger utanför EU. EU-kommissionens förslag stötte genast på patrull: De allra flesta EU-länder vill själva bestämma om sin invandringspolitik, och inte låta sig styras av Bryssel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons