Annons

EU anmäler USA:s ståltullar till WTO

USA:s handelsminister Wilbur Ross.
USA:s handelsminister Wilbur Ross. Foto: Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN

Detta efter att USA tagit bort de temporära undantagen mot Europa, Mexiko och Kanada. Kanada och Mexiko svarar istället med att införa egna handelstariffer på flera produkter. Redan innan beskedet varnade OECD världens politiska ledare för att eskalera handelskriget. Den svenska ståljätten SSAB backade med 2,2 procent under torsdagen.

Under strecket
Publicerad

USA:s handelsminister Wilbur Ross meddelade under torsdagen att USA ska införa stål- och aluminiumtullar mot Europa, Mexiko och Kanada. De temporära undantagen för tullarna löpte ut vid midnatt på torsdagen.

Beskedet gav omedelbart respons från parterna som berörs. EU-parlamentarikern Weber sade till exempel att unionen nu inte har något val än att försvara industrin, arbetstillfällen och egna intressen.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kallade det för en dålig dag för världshandeln. Han sade att införandet av tariffer är helt oacceptabelt och att EU kommer att komma med motåtgärder inom de närmaste timmarna, något som Reuters rapporterade om.

Annons

LKAB:s vd Jan Moström ser tullarna som djupt olyckliga, både för bolaget och Sverige som nation. Det framgår av en intervju med Sveriges Radio.

Sverige exporterar årligen stål för 880 miljoner kronor. Den svenska ståljätten SSAB sjönk 2,2 procent under torsdagen på beskedet.

 Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström.
Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström. Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under fredagen kom besked att EU anmäler tullarna till världshandelsorganisationen WTO.

– I dag skickar vi in hela det här beslutet, med USA:s motivering med hänvisning till inre säkerhet, till WTO. Vi har också inlett proceduren för att vidta motåtgärder eller balanserande åtgärder, det vill säga införa tullar på ett antal amerikanska varor enligt den lista som vi har kommit överens med medlemsländerna, berättar handelskommissionär Cecilia Malmström för TT.

Handelskommissionären har samtidigt inga planer på att i nuläget söka nya förhandlingar med USA.

– USA har ju stängt dörren. Det hänger inte på mig att knacka på den och be att de öppnar den igen, säger Malmström till TT.

Även i Kanada var upprördheten stor. Kanada uppgav att det kommer att hämnas genom att införa egna handelstariffer på amerikanskt stål, aluminium och andra produkter. Ett besked som levererades av utrikesminister Chrystia Freeland. Tanken är att åtgärderna ska gälla import värd 16,6 miljarder dollar.

Även den mexikanska regeringen svarade på tullarna och ska nu införa egna tullar på en rad amerikanska livsmedel.

Mexiko beklagade USA:s beslut att införa tullar och kommer svara med liknande åtgärder. Ett besked som landets finansminister Ildefonso Guajardo gav på Twitter.

Sydkorea är det enda landet vars undantag är permanent gällande då man har omförhandlat ett nytt frihandelsavtal med USA.

 Angel Gurría, generalsekreterare för OECD.
Angel Gurría, generalsekreterare för OECD. Foto: Petros Giannakouris / TT / NTB Scanpix

Redan innan beskedet kom varnade OECD för ett handelskrig. Organisationen uppmanade världens politiska ledare att undvika att eskalera situationen. Handelskrig och stigande oljepris är några av deras varningsflaggor för världsekonomins utveckling som annars ser stark ut.

Prognosen för världsekonomins tillväxt i år ligger på 3,8 procent, en svag nedrevidering från i mars. För 2019 spår OECD:s ekonomer en global BNP-tillväxt på 3,9 procent.

För euroländerna räknar OECD med en BNP-tillväxt på 2,2 procent 2018, också det en svag nedskrivning av tidigare prognos. Den italienska ekonomin, som nu hamnat i fokus i och med den politiska krisen, väntas växa med 1,4 procent i år och 1,1 procent nästa år.

USA:s ekonomi bedöms samtidigt växa med 2,9 respektive 2,8 procent.

Annons
Annons

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 2

Angel Gurría, generalsekreterare för OECD.

Foto: Petros Giannakouris / TT / NTB Scanpix Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons