Kärnkraftsbråk värt miljarder hotar EU

Kärnkraftverket Grohnde i Tyskland togs i bruk i mitten på 1980-talet. På nyårsafton stängdes det för gott.
Kärnkraftverket Grohnde i Tyskland togs i bruk i mitten på 1980-talet. På nyårsafton stängdes det för gott. Foto: Julian Stratenschulte/DPA

Österrike hotar att vidta rättsliga åtgärder mot EU-kommissionens planer på att klassa både kärn- och gaskraftverk som klimatvänliga. I slutänden avgör saken var flera hundra miljarder euro i EU-stöd hamnar.

Publicerad
Leonore Gewessler.

Leonore Gewessler.

Foto: Christoph Soeder/DPA
Annons

BRYSSEL Strax före tolvslaget på nyårsnatten meddelade EU-kommissionen att man vill klassa både kärnkraft och naturgas som hållbara energislag – om än med en rad förbehåll.
Reaktionerna från ett par av EU:s huvudstäder var omedelbara – inte minst för att EU-kommissionen väntat tills årets allra sista, skälvande timmar för att meddela sin hållning kring den inom EU så polariserande frågan om kärnkraftens framtid.
”EU-kommissionen försökte i går i nattdimman med sitt förslag till taxonomi att gröntvätta kärnkraft”, skrev Österrikes klimat- och energiminister Leonore Gewessler upprört på Twitter.

Hon sade att både kärnkraft och naturgas var skadliga för klimatet, miljön och kommande generationers liv och hälsa.
”Om planerna genomförs kommer vi att stämma (EU-kommissionen). För kärnkraft är farligt och inte en lösning i kampen mot klimatkrisen”, fortsatte den österrikiska ministern.
Klassificeringen av energislag är ett led i det system som i EU-politiken kallas för grön taxonomi. Systemet kan enkelt beskrivas som ett slags ”gröna svanenmärkning” för företag och branscher.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons