Annons

EU anammar svensk standard för korvar

Nästa vecka höjs kraven rejält på importerade korvar från EU. För första gången införs en kvalitetsgaranti på köttet. Samtidigt tillåter Sverige att våra egna korvar blir mycket sämre.

Under strecket
Publicerad

Den 1 juli skärps reglerna för kött som ingår som en del i andra livsmedel. Endast så kallad skelettmuskulatur från däggdjur och fåglar ska få kallas kött. Tidigare har organ och andra mjukdelar kunnat bakas in i färsen. - Det har inte funnits någon standard i EU. Allt som kom från djuren har kunnat kallas kött, säger Anders Larsson, byrådirektör på Livsmedelsverket. Sverige har som enda land i EU haft nationella regler. Dessa blir nu gällande i hela unionen, med skillnaden att den tillåtna halten av fett och bindväv som naturligt ingår i köttet ökas från 20 till 25 procent. - Vi har kämpat länge för att få igenom det här, säger Anders Larsson. Ribban för köttkvaliteten höjs alltså rejält. Däremot har kravet på andelen kött i korv och många andra svensktillverkade produkter försvunnit helt.

Fram till årsskiftet krävde Livsmedelsverket att köttkorv, frukostkorv, medisterkorv och fläskkorv skulle innehålla minst 40 procent kött för att få kallas korv. För prinskorv och wienerkorv gällde 45 procent. Köttbullar och pannbiff hade en 60-procentsgräns och för hamburgarna gällde 80 procent kött. I dag får dessa produkter innehålla hur lite kött som helst. EU tvingade inte Sverige att slopa kraven. Det gjorde vi självmant. - Annars hade vi haft två system, dels vår egen standard och dels övriga produkter från EU. Det hade blivit ändå mer förvirrande för konsumenten, säger Anders Larsson.

Annons
Annons
Annons