Annons

EU | Sjuk jordbrukspolitik

Under strecket
Publicerad

Att EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP, är ett ekonomiskt missfoster är ingen nyhet. 450 miljarder kronor – nästan hälften av EU:s totala budget – i stöd plöjs ned i jordbrukssektorn årligen, till stor del för att finansiera överproduktion, samtidigt som billigare varor hålls borta från den europeiska marknaden med tullar. Europeiska konsumenter förlorar dubbelt på CAP: först subventioneras överproduktion med skattepengar, sedan måste vi dessutom betala för att överproduktionen ska göras av med (en halv miljard euro kostar det varje år bara för att göra av med det vin som producerats men inte kunnat säljas, till exempel).

Nu har ytterligare en negativ effekt av CAP upptäckts: jordbrukssubventionerna ökar indirekt antalet hjärt- och strokerelaterade dödsfall i EU, genom att livsmedel som produceras innehåller mer fett än nödvändigt. Subventionerna av mjölkprodukter inom CAP uppgår till 16 miljarder euro om året. Forskning från bland annat Folkhälsoinstitutet visar hur överproduktionen av fett också leder till en överkonsumtion av det, särskilt mättat fett, vilket anses öka risken för åderförkalkning.

Annons
Annons
Annons