Annons
X
Annons
X

Etthundranittioåtta stycken feta nackar

MAKTELITEN | OTACK – ELLER 40 KRONOR – ÄR DEN ARMES LÖN

Den är en tradition, LO:s rapport om
Den svenska maktelitens inkomster . Och traditionsenligt läser jag den och undrar, något konfys, vad jag ska göra med informationen att den genomsnittliga inkomsten för ”makteliten” är lika hög som 18,2 industriarbetarlöner?

Först det första. Vad är 18,2 industriarbetarlöner i pengar? Jo, en årsinkomst på 5,1 miljoner före skatt per maktelitmänniska, att jämföra med 280000 kronor per år och industriarbetare. Mycket pengar förstås, men kom ihåg att runt hälften landar i Anders Borgs skattekista.

För det andra. Hur många är dessa maktelitmänniskor?

Annons
X

Jo, de är inalles 198 stycken. 198 feta nackar som utan minsta tillstymmelse till svettdroppar sitter och latar sig i statens och kapitalets gemensamma eka.

Vi talar närmare bestämt om näringslivstopparna, direktörerna för tex Telia och Vattenfall, bank- och finanschefer, höga politiska tjänstemän, LO-basen Wanja Lundby-Wedin själv, statsministern och Kungen. Bland annat.

Så, vad ska jag göra med vetskapen att 198 personer tjänar hästlängder mer än vad såväl jag som Östermalms snart strejkande sopgubbar – med en snittlön på 32000 – gör? (
DN 4/2) Missförstå mig rätt, sophämtare ska ha bra lön! Men från dem och mig till makteliten är avståndet ungefär lika långt, så hur är det tänkt att vi ska reagera, industriarbetarna, sophämtarna och jag?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  LO anvisar en lämplig reaktion genom att upprepa ordet maktelit 145 gånger. De gör också jämförelser över tid, som visar att klyftan mellan industriarbetaren och elitmänniskan har växt sedan 1950. Intressant är att varken skillnaderna anno 1950 eller 1980 anses acceptabla, vilket markeras med sarkastiska citattecken:

  ”Den demokratiska eliten tjänade motsvarande ’endast’ drygt 4 gånger så mycket som en vanlig industriarbetarlön 1950.”

  ”1980 var relationen till industriarbetarlönen ’bara’ 9 gånger större.”

  Förra utgåvan av denna rapport, kommenterade LO:s Erland Olauson med följande: ”det är svårt att fastställa vad som är en rimlig nivå.” (
  DN 12/6-07)

  Jo, det är svårt. Jag antar att det är därför som LO nöjer sig med att uppröras över samtliga skillnader mellan 1950 och nu, utan att andas ett ord om vad man anser vore rimligt.

  I bloggosfären ser jag att Fredrik Segerfeldt har räknat ut vad LO:s två miljoner medlemmar skulle tjäna på att ta maktelitens 198 årsinkomster och dela dem sinsemellan. Det blir 40 kronor i månaden, per svettig nacke.

  Okej, vi skulle bli utan Teliachef, statsminister, Kung och LO-bas. Men det kanske är värt 40 spänn, vad vet jag?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X