Annons
X
Annons
X

Ett ytligt eventtänkande

MODERNAUTSTÄLLNINGEN. Marianne Lindberg De Geers debattartikel i SvD den 27 oktober har väckt känslor. Konstkritikern Cristina Karlstam talar om en ”skrämmande kulturpolitisk samhällssyn” medan galleristen Sara Sandström Nilsson bemöter kritiken mot galleriernas provision.

(uppdaterad)

Marianne Lindberg De Geer är upprörd över att Lars Vilks, Anna Odell och Pål Hollender inte är representerade på Modernautställningen. Nu anklagar hon museet och utställningens kurator Fredrik Liew för tjänstefel.

De tre som inte fick plats i utställningen (tillsammans med åtskilliga andra som kunde ha platsat där lika väl, kunde man tillägga) är enligt hennes sätt att resonera de som ”medvetandegjort medborgarna om samtidskonstens nya sociala och kommunikativa vägar”. Att det inte varit för sina konstnärliga kvaliteter som Odell, Vilks och Hollender fått sådan extrem uppmärksamhet tycks inte besvära Lindberg De Geer. Istället verkar det vara just den exempellösa medieframgången som är det verkliga skälet till att kuratorerna borde ha valt att visa deras verk. Det är enligt Lindberg De Geer Moderna museets plikt att visa ”den konst som är på tapeten i samhället”. Att inte följa mediernas värderingar är alltså att begå tjänstefel!

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I artikeln levererar hon sedan en lista på hur museet och dess kuratorer borde ha arbetat, pedagogiskt, konsthistoriskt, filosofiskt, sociologiskt och feministiskt. Inga små anspråk när det gäller så habila och i vissa fall etiskt problematiska verk som Odells, Vilks och Hollenders.

  Annons
  X

  Marianne Lindberg De Geer ger uttryck åt ett ytligt eventtänkande som tyvärr kommit att genomsyra rätt mycket av kulturdebatten den senaste tiden. I sin infama uppmaning till Fredrik Liew att söka sig till ”den privata sektorn” avslöjar hon dessutom en skrämmande kulturpolitisk samhällssyn där stat och myndigheter avgör vad som är viktig konst och vad som inte är det.

  Jag håller med Lindberg De Geer om att Modernautställningen gärna hade fått ”skava, uppröra eller ifrågasätta” mycket mer än vad den tämligen tama anrättningen nu gör. Men det hade knappast skett för att de tre konstnärer som medierna den senaste tiden haussat upp hade deltagit. Och att anklaga Moderna museet för att leverera trivselunderhållning är både osakligt och oförskämt.

  Cristina Karlstam

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X