Annons

Lars Ring:Ett vårtecken som helst tittar fram mitt i vintern

Under medeltiden fick snödroppen symbolisera jungfru Marias oskuld.
Under medeltiden fick snödroppen symbolisera jungfru Marias oskuld. Foto: TT

Dess tidiga ankomst och snövita skepnad har gett snödroppen en symbolik relaterad till kyskhet och hopp. Idag finns mängder av hybrider, och hängivna samlare som är beredda att betala tusentals kronor för de raraste.

Under strecket
Publicerad

”Den sårade ängeln” av Hugo Simberg (1903).

Bild 1 av 1

”Den bebådar wåren med blomman, som ofta i Mars månad framskjuter utur snöen.” Beskrivningen kommer från ”Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom” av Carl Fredrik Hoffberg från 1792. Nu är vi där igen, fast alldeles för tidigt. Marken vit – men inte av snö, utan av snödroppar. Snödropparna som brukar tränga sig upp genom tjocka istäcken blommar redan nu överallt som förebud inför den vår som komma skall. Detta märkliga år, då delar av landet varit gråa och varma, är klimatet ur led.

Människan har ju ett stort, maniskt behov av ordning och att behärska världen. Allt ska benämnas, platser, djur, berg och inte minst växter. Det intressanta är att vi med dessa namn målar hela världen med vår egen kulturhistoria, med namn från myter och legender. Ovidius ”Metamorfoser”, grekiska sägner och romerska gudanamn. Så gör vi naturen till ett blommigt bibliotek och en grön associationscentral.

Annons
Annons
Annons