Hela denna artikel är en annons

Placera routern rätt – och få bättre wifi

Tänk dig ett hem där du vattnar blommorna via mobiltelefonen, där ditt wifi är fläckfritt och dina uppkopplade enheter bara fungerar. Det kanske låter som en utopi men i verkligheten är svenska hem inte långt därifrån.

– Vi är väldigt digitala i Sverige och använder extremt mycket uppkopplade saker. Det är ett tydligt bevis för att vi vill och behöver använda internet för att optimera vårt dagliga liv, säger Fredrik Tingsborg, teknikexpert på Bredbandsbolaget.

För många svenska användare inleds den ”digitala-hem-karriären” med enkla lösningar som att streama bild eller ljud från mobiltelefonen till tv:n.

Foto: Bredbandsbolaget

För många svenska användare inleds den ”digitala-hem-karriären” med enkla lösningar som att streama bild eller ljud från mobiltelefonen till tv:n.

Foto: Bredbandsbolaget
För många svenska användare inleds den ”digitala-hem-karriären” med enkla lösningar som att streama bild eller ljud från mobiltelefonen till tv:n.
För många svenska användare inleds den ”digitala-hem-karriären” med enkla lösningar som att streama bild eller ljud från mobiltelefonen till tv:n. Foto: Bredbandsbolaget

År 2020 kommer det finnas 20,8 miljarder uppkopplade apparater i världen, det visar en undersökning från Gartner. Av dessa 20,8 miljarder kommer konsumenter, alltså vanliga användare med exempelvis mobiltelefoner, stå för 13,5 miljarder. Enkelt sammanfattat, vi har i dag ett stort antal uppkopplade saker hemma. Och de kommer bara öka.

– Det kan handla om prylar, datorer eller hemövervakningssystem. Som vanlig användare tänker man inte på att många saker är uppkopplade. För många är internet att surfa på sociala medier eller läsa nyheter, säger Fredrik Tingsborg.

Vad är ett digitalt hem för dig?

– För mig är ett digitalt hem en plats där man har smarta digitala lösningar som hjälper en i vardagen. Man vill ha fiffiga lösningar men undvika strul, saker och ting ska bara fungera, säger han.

För många svenska användare inleds den ”digitala-hem-karriären” med enkla lösningar som att streama bild eller ljud från mobiltelefonen till tv:n. I nästa steg väljer många att installera hemövervakningssystem som styrs via mobiltelefonen eller bevattningssystem för bostadens växter. Men steget där emellan är stort och det finns ett kunskapsglapp, menar Tingsborg.

– Att bevattna trädgården via mobilen är mer avancerat och kräver lite mer kunskap. När det väl är igång är det en fantastisk lösning. Användare vill ha lösningar som håller vad de lovar, då är de flesta öppna för nya saker. Där behöver vi som leverantör kunna hjälpa till och erbjuda bra lösningar, säger han.

Hur ska jag börja för att bygga grunden till ett effektivt digitalt hem?

– Ett välfungerande wifi är det digitala hemmets hjärta. En bra router som är placerad på rätt ställe utan störningar är ett bra första steg. Vad som är en bra placering skiljer sig åt beroende på om man bor i villa, lägenhet, trähus eller ett stenhus, säger Tingsborg.

Exempelvis ska routern placeras centralt i hemmet och helst en bit ifrån köket då vitvaror som mikrovågsugn kan störa nätverket. Under de senaste åren har Fredrik Tingsborg och hans kollegor på Bredbandsbolaget sett att allt fler användare lever sitt digitala liv på enheter utan fast anslutning. Istället för en stationär dator väljer användare att använda smartphones och läsplattor.

– Utmaningen för användaren är diversiteten och hur alla olika prylar ska fungera tillsammans. Det ska bara fungera, oavsett om jag ska streama en film eller sätta på huslarmet via mobiltelefonen, säger Fredrik Tingsborg.

Vill du veta mer om hur du kan göra ditt hem mer digitalt? Läs här.

Annons
Annons
Annons