Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Andres Lokko: Ett Väldigt Svenskt Problem: ”Folk har tröttnat”

(uppdaterad)

**I torsdags **hade tv-serien ”Very British Problems” premiär på engelska Channel 4.

Det är ett skojigt Twitter-konto som blev en bok som nu har blivit tv-serie. Jag tror att du förstår ungefär vad ”Very British Problems” går ut på: verbala britter ironiserar över sin egen artighet, sina alkoholvanor och passivt aggressiva förmåga att be om ursäkt 24/7 för precis vad som helst.

Det är, förstås, ganska roligt.

Annons
X

Men när får vi en svensk version? Och kan jag i sådana fall få göra pilotavsnittet av ”Väldigt Svenska Problem”? Snälla?

Jag tänkte ge det underrubriken ”Folk har tröttnat”. (De andra har arbetsnamnen ”Gränslös kärlek till gutniska lekar som typ perkboll”, ”Los Angeles - en förort till Björns Trädgård” och ”Virka din egen snaps”.) Men det är i det första viktiga programmet vi sätter tonen. ”Folk har tröttnat” förklarar nämligen allt i Sverige.

**Rent statistiskt är det **svenska språkets allra vanligaste fras. Inleder man en mening med ”folk har tröttnat” och, uppgivet suckande, även avslutar den så kan det rama in vilken idioti som helst däremellan.

Exakt vad det faktiskt är för något diffust som folk har tröttnat på är inte så noga. Utförsäljningen av välfärden? De ökande klassklyftorna? EDM? Nejnej.

När ”folk har tröttnat” är det en spritt språngande högerextremism som rent objektivt är den livsnödvändiga lösningen på, well, allt. Det låter stenkorkat och djupt omodernt. Men se det är det inte. Ty man gör och tycker bara som folk gör mest – och FOLK HAR JU TRÖTTNAT.

Bara ingen i konstig klänning tigger utanför Preem – och förstör min rättmätiga utsikt över butikskedjans reklamaffischer för ursvenska pulled pork-mackor – så kommer allt att bli underbart!

Jag förblir djupt fascinerad över att argumentet ”folk har tröttnat” i elva fall av tio föregår en rant om hur den enda utvägen är neonbrun. Den lilla frasen är annekterad.

Den som protesterar – av ren människokärlek eller på ideologiska grunder – är bara okunnig och försöker göra sig populär. Det har jag tröttnat på. Och sist jag kollade ingår jag också i kategorin folk. Om än, givetvis, med viss tvekan på grund av märkligt utländskt namn och ett svårt baltiskt yttre.

Exakt hur man blir populär genom att stå upp för humanism när folk uppenbarligen och dokumenterat har tröttnat förblir väldigt oklart. Sammanfattningsvis kan man konstatera att ”folk har tröttnat” är ett uttryck som endast används av djupt underliga egoistiska ägg – oavsett hur många de råkar vara.

Nu ska jag småsörja att jag inte fick uppleva Mumdance & Novelist, FKA Twigs och I Love Makonnen på Way Out West och ägna helgen åt ett första manusutkast till ”Väldigt Svenska Problem”.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X