Annons
Recension

Dans – ett levande väsenEtt vackert tidsdokument från dansens kretslopp

Bild från boken ”Dans – ett levande väsen”.
Bild från boken ”Dans – ett levande väsen”. Foto: Lesley Leslie-Spinks

Vindhäxor var en av Sveriges profilerade dansgrupper. Boken ”Dans – ett levande väsen” fångar dess särart i form av en bildsatt naturlyrisk betraktelse som blir ett tidsdokument.

Under strecket
Publicerad

Eva Lundqvist i ”Fjärran från Kaukasus”. Hon växte upp i Karlskronas skärgård, utbildade sig vid Balettakademien i Stockholm, London School of Contemporary Dance och hos Merce Cunningham i New York.

Foto: Lesley Leslie-SpinksBild 1 av 2

”Ljusdykare”, collage med Stephan Mensah.

Foto: Lesley Leslie-SpinksBild 2 av 2

Vad är det här för hybrid? Poesibok? Dansbok? Fotobok? Allt i ett. Vindhäxor är dansgruppen som virvlade in i svenskt kulturliv 1977 – då koreografen och dansaren Eva Lundqvist slog sig ihop med Linda Forsman och Marzenna Kolesnik. I nära 40 år verkade gruppen, i nya konstellationer och sammanhang men med Eva Lundqvist som drivkraft och konstnärlig ledare.

Hösten 2018 sammanfattades detta långa liv inom dansen med utställningen ”Vindhäxor – ett levande väsen” på Dansmuseet i Stockholm. Det var en rik och vacker exposé, inte minst som en av Sveriges bästa dansfotografer Lesley Leslie-Spinks – som följt gruppen sedan 1983, då de omvandlade ett slitet garage på Södermalm till hemmascenen Glashuset – bidrog med 170 utvalda bilder, frysta ögonblick av sensuell rörelse med total närvaro.

Annons
Annons
Annons